Свържи се с нас

Култура

Идеята за Панаир на музейния сувенир бе представена на Петото издание на изложението за печатни и рекламни комуникации

Published

on

14700947_1403964439643231_2252234539976432340_oКато представител на Етнографски музей на открито „Етър”, фотографът Росина Пенчева взе участие в събитието Сувенирай със Смарт Фаб Лаб, част от програмата на Петото издание на изложението за печатни и рекламни комуникации – COPI‘S–Communication art print image sign, организирано от Интер Експо Център в столицата.

Събитието събира специалисти в производството, дистрибуцията и търговията с печатна, светлинна, външна и сувенирна реклама, като най-внушително е присъствието на дистрибуторите на машини, технологии и медии за дигитален широкоформатен печат.
Първата част на „Сувенирай със Смарт Фаб Лаб” се състоя от кратък семинарен формат, където участваха гост-лектори от сферата на дизайна, дигиталната фабрикация и музейното дело. Те представиха съвременни подходи за измисляне, производство и продажба на туристически сувенири с добавена стойност.
Росина Пенчева се включи във втората част творческа работилница по измисляне на сувенири за Къща-музей „Панчо Владигеров”. Тя разказа пред участниците за реализираната от ЕМО „Етър” инициатива „Първи национален панаир на музейната книга”, който се състоя през юни. В края на голямото събитие доц. д-р Светла Димитрова, директор на „Етър”-а лансира идеята второто издание през 2017 г. да се осъществи като „Национален панаир на музейния сувенир”. Предложението предизвика силен интерес сред представителите на различни институции.
Според организаторите на Сувенирай със Смарт Фаб Лаб, сувенирът е инструмент за спомени и чувства, за място и време. Най-често е предмет, сравнително евтин и лесно преносим. Може да бъде съхраняван на полица, залепен за хладилник, но може да бъде напълно функционален и използваем в ежедневието ни. Сувенири могат да бъдат: консервиран въздух от испански манастир, фалшив бетон скрап от съществуващ паметник на комунизма или пластмасова обувка на гейша.
Към Смарт Фаб Лаб първата в България лаборатория за дигитално производство, е отправена покана да се включат в обявеното за юни 2017-та издание на Националния панаир на музейния сувенир, тъй като това са две инициативи, родени независимо една от друга, които се допълват.

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Култура

Playback театър „Разкажи ми“ в Габрово на 24 април

Published

on

„Разкажи ми“ идва в Габрово вече за втори път. Домакин на събитието е НЧ „Будителите 201“, който ще предостави сцената си на 24 април от 19.00 часа.

Playback театърът е импровизационен театър, в който зрителите споделят онова, което ги вълнува – случки, преживявания, емоции, а актьорите и музикантите превръщат споделеното в пърформанс.

Разказаните истории оживяват в театрални миниатюри, като диалозите, музиката, поезията се сътворяват на сцената спонтанно. Всяко представление е ново и уникално, защото е създадено за присъстващата на него публика, но винаги съчетава в себе си и лекотата на смеха, и вглеждането в дълбоко съкровеното.

Изписването на „Playback“ на латиница цели да се избегне асоциация с разпространеното значение на „плейбек“ (ползване на готов музикален фон) – playback идва от английското „play back“ – „връщане (на споделеното от зрителите) с изиграване“ и е творческо преживяване не само за зрителите, но и за самите актьори.

Playback театър „Разкажи ми“ започва дейността си като самостоятелна трупа през 2020 година и досега има изнесени над 50 представления в София и страната. През 2022/23 година с подкрепата на Национален фонд „Култура“ реализира мащабен проект, наречен „Диалог през сърцето“, в рамките на който за първи път в България playback представления бяха интегрирани в редовната учебна програма на столични училища.

Групата играе и в центрове за зависими, пред уязвими групи, наред с това подкрепя с творчеството си и културни инициативи като представяния на книги, откривания на изложби и благотворителни инициативи. „РАЗКАЖИ МИ“ твори с мисията да създаде условия за градивен културен и социален диалог.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица