Крими, Новини|09.09.2016 14:28

Осъдиха технически ръководител за причинена смърт на заварчик

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

По обвинение на Окръжна прокуратура – Габрово технически ръководител, неизпълнил задълженията за безопасност на труда и причинил смърт на работник при строително – монтажна дейност, бе осъден на една година и четири месеца лишаване от свобода, което на основание чл. 66 НК е отложено с изпитателен срок от три години.

Делото е разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие, при което подсъдимият се призна за виновен и прие за верни фактите, изложени в обвинителният акт.

Любомир Л. е осъден за това, че на 16 юни т.г. в Габрово, около 09.45 часа, на строителен обект „Автодиагностичен пункт”, поради немарливо изпълнение на правнорегламентирана дейност – технически ръководител на обекта, представляваща източник на повишена опасност, не е изпълнил задълженията за спазване на изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при извършване на строителни и монтажни работи, като причинил смъртта на Димитър Г. на 61 години.

Той бе осъден и за това, че пред инспектори от Дирекция „Инспекция по труда”-Габрово съзнателно се е ползвал от официален документ – книга за извънреден инструктаж, в който са удостоверени неверни обстоятелства, а именно че Димитър Г. се е подписал срещу името си, за това, че е бил инструктиран по мерки и правила за безопасност на труда за деня 16.06.2015 г./, с цел да бъде използван като доказателство за тези обстоятелства, като от него за самото му съставяне не може да се търси наказателна отговорност.

Пострадалият работник бил назначен с трудов договор на длъжността „монтажник метални конструкции”.

На 16.06.2015 г. група работница отишли на обекта, където Димитър Г. е трябвало да извърши заварки на покривната конструкция. На обекта имало скеле, което било ползвано предишни дни, но за извършване на заваръчните операции на тази височина работникът пригодил кофражно платно за временна опора, на което да стъпва и да поставя елементите за заваряване.

В един момент, докато правел заварките, кофражното платно загубило опора и паднало, повличайки след себе си работника.

Заварчикът не бил с предпазна каска и предпазен колан, с който да се закачи и обезопаси. В резултат на получените травми починал.

Присъдата подлежи на обжалване пред въззивната инстанция.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар