Свържи се с нас

Новини

Обществената трапезария започна предоставянето на топъл обяд

Социално слабите в Габрово ще се хранят безплатно до 30 април 2017 г.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Община Габрово стартира от първи август социалната услугата „Обществена трапезария“ за хора в неравностойно положение, съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“.

ейностите се финансират чрез проект по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане, съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица 2014-2020 г. Трапезарията ще работи ежедневно до 30 април 2017 г.

Към момента топъл обяд получават 58 лица от 140, подали молба. Заявления ще се приемат до запълване на капацитета от 125 места, след което резервите ще бъдат включвани при освободена бройка. Комисията за подбор е изпратила писмо до дирекция „Социално подпомагане“, която определя правоимащите, за проверка на 46 кандидати, които отговарят на условията, но не са включени в списъците.

Допустими са лица и семейства на месечно подпомагане по реда и условията на чл. 9 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, лица с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях, лица и семейства с минимални пенсии – за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност, с наследствени пенсии и с пенсии, несвързани с трудова дейност, скитащи и бездомни хора.

Обядът се раздава в приземно помещение зад сградата на Общината. За трудноподвижните потребители, които немогат лично или с чужда помощ да получават храната, е осигурена доставка до дома. Услугата е възложена на габровската фирма „Соня Трейдинг“ ЕООД.

Желаещите да ползват обществената трапезария трябва да подадат заявление по образец в Община Габрово – дирекция „Образование и социални дейности“.

Стойността на проекта е 86 336,25 лв. Чрез него ще бъдат изпълнени и съпътстващи мерки по консултиране и съдействие за включване в други социални услуги, ползване на административни общински услуги и подпомагане на достъпа до здравни и образователни услуги.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Годишна изложба на габровските художници

Във вторник, 17 декември, ще бъде открита Годишната изложба на габровските художници.

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

Домакин на събитието, започващо в 17.30 часа, е Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Традициите за Василиадиевци в спорта продължават

Спортните традиции на Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово са добре известни в годините, като и през 2019 г. учениците на гимназията защитиха достойно името на училището.

Както винаги, футболистите и в двете възрастови групи спечелиха безапелационно общинските първенства. На областно ниво по – малките завоюваха второ място, а батковците бяха на върха. В зоналното първенство отборът 11-12 клас се нареди на второ място, като малко не му достигна да продължи към републиканските финали.

Бадминтонистите също бяха най – добри и в двете възрастови групи, печелейки общинските ученически игри. В областната надпревара малките Василиадиевци се наредиха на второ място, показвайки безспорната си класа и спортен дух.

Тенисистите на маса също бяха на ниво. По – малките се наредиха на второ място, а в горната възрастова група както момчетата, така и момичетата станаха общински първенци.

В традиционните за Габрово и за ПТГ „Д-р Никола Василиади“ спортове, като хандбал и волейбол, отборите на гимназията станаха подгласници на шампионите в общинските ученически игри.

Също на второ място се класираха лекоатлетите и шахматистите, доказвайки, че традициите са живи.

В турнира по ръгби, който се организира само на общинско ниво, представителите на техническото училище заеха трето място.

Много сериозен успех записаха лекоатлетите на гимназията в национално състезание, което няма аналог. Това бе изкачването на стълбите към паметника Шипка, което се провежда под патронажа на Президента на Република България. Традиционно учениците от ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се окичиха със златни медали, както в индивидуалната надпревара, така и в отборното състезание.

Наред с представянето си в ученическите игри десетки ученици защитават името и честта на Габрово в почти всички видове спорт, състезавайки се и на клубно ниво. Многобройни са успехите в карате, таекуон-до, скокове на батут, колоездене, спортна стрелба, бокс, вдигане на тежести и др.

Ростислав Цвятков завоюва второ място в държавното първенство по бокс за юноши. Ивайло Иванов пък е многократен медалист от републиканските първенства по вдигане на тежести.

Най – значимият успех бе постигнат броени дни преди 124 – тата годишнина на ПТГ „Д-р Никола Василиади“. Донесе го Михаел Митев в далечно Токио. На световното първенство по скокове на батут за младежи дванадесетокласникът се нареди на 19-то място в индивидуалната надпревара. В синхронните дуети, заедно със своя партньор, Михаел се нареди на осмо място в света, впечатлявайки всички специалисти в японската столица.

Видно е, че наред с учението в ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се залага и на спорта. Традициите, училищните отбори да са водещи в габровска област, не са се променили, а девизът „Здрав дух, в здраво тяло“ продължава да е водещ за учители и ученици.

*Снимка: Радослав Първанов

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Тази вечер е благотворителният концерт „Коледен подарък за Ели и Митко“

Тази вечер, 16 декември, от 18.00 часа е благотворителният концерт „Коледен подарък за Ели и Митко“, организиран от дейните момичета на InteractClub Gabrovo.

Събитието ще се проведе в зала „Възраждане“, като за доброто настроение ще се погрижат талантливи деца от различни танцови и певчески формации.

16 декември, 18.00 часа, зала „Възраждане“

Водещ на концерта ще бъде любимият на всички влогър Илко Христов, дванадесетокласник в Национална Априловска гимназия.

Всички събрани средства ще бъдат дарени на 7-годишните близначета Елеонора и Димитър, които ежемесечно посещават рехабилитация, тъй като са диагностицирани с ДЦП квадрипареза.

Автор: Мартина Митева,
11 клас, Национална Априловска гимназия, Клуб по „Журналистика“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица