Новини|02.08.2016 15:10

Започна строителството на новия мост над Янтра

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Започна строителството на новия пешеходен мост над Янтра, който ще свързва крайречните улици „Аврам Гачев“ и „Дунав“ в Габрово. Днес, 2 август, в района на бившата сграда на НТС в коритото на реката имаше разположена техника, която извършваше подготвителни дейности по отбиване течението на Янтра, видя репортер на „Габрово Нюз“.

Изграждането на новото пешеходно мостово съоръжение в нашия град ще бъде реализирано в рамките на този и следващия строителен сезон, информира преди време кметът на Габрово Таня Христова.

„Важно ще бъде да се хване т.нар. „сух период“ на реката. Защото подобно съоръжение изисква доста сериозни усилия по отношение на изпълнение в река. Знаем, че в случая с Янтра имаме високи води почти до края на месец юни. Оттам насетне предстоят няколко месеца, които наистина е важно да бъдат използвани“, коментира тогава Христова.

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

По думите й вече е приключила процедурата и има решение на това кой ще бъде изпълнител на новия мост, като очакванията бяха строително – ремонтните работи да започнат още това лято. Предстоеше сключване на договор с изпълнителя Сдружение „КТ Строй“, както и съгласуване с Басейнова дирекция, за да започнат дейностите по изграждане на съоръжението.

Ще припомним, че новият пешеходен мост над река Янтра, свързващ двете улиците, ще бъде с масивна конструкция и изграден от стоманобетон. Визията на съоръжението, погледнато отгоре, повече ще прилича на „поляна, през която минават няколко пътеки“, а не само настилки, които маркират велоалеи или пешеходни пространства.

Визуализация на съоръжението. Снимка: Община Габрово

Визуализация на съоръжението. Снимка: Община Габрово

Мостът ще е по-различен от останалите в Габрово, тъй като е с денивелация спрямо двата бряга на река Янтра. „Погледнато надолу по течението, десният бряг на ул.“Дунав“ е по-висок, спрямо левия на вече изградената ул.“Аврам Гачев“. Това предполага да не правим наклонен мост, а напротив – интересна връзка на самия мост с улицата“, обясни зам.-кметът на Габрово Николай Меразчиев.

На новото съоръжение над Янтра ще бъде изградена рампа за достъпност и велодвижение, както и стълби, свързващи ул.“Аврам Гачев“ с моста, намиращ се на по-високо ниво. Решението е продиктувано от хидроложките изследвания, правени в конкретния район.

Ще бъдат изградени една или две погледни площадки, предлагащи гледки, както към моста Игото, така и към спортна зала „Орловец“, а парапетите на съоръжението ще бъдат от стъкло. Самият мост ще бъде с достатъчно ефекти в себе си, като намеренията на проектантите са да има водни и светлинни. Инвестицията е малко над 1 милион лева.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар