Свържи се с нас

Любопитно

Вижте как Габрово посреща олимпийския огън за Москва’1980 г. (архивни снимки)

Published

on

снимка: Държавен Архив - Габрово, фейсбук

снимка: Държавен Архив – Габрово, фейсбук

Тази година се навършват 120 години от провеждането на първите съвременни олимпийски игри през 1896 г. в Атина

Да си припомним как преди 36 години и нашият роден край стана част олимпийския дух, след като през Габрово, Дряново и Севлиево премина Олимпийският огън за Олимпиадата в Москва през 1980 г. – останала една от най-успешните в историята на българския спорт.

снимка: Държавен Архив - Габрово, фейсбук

снимка: Държавен Архив – Габрово, фейсбук

Проекто-олимпийците от Габрово са боксьорите, майстори на спорта Маргарит Анастасов, Пламен Пенчев, Тодор Павлов и колоездачът Грозьо Калчев, но единствено Маргарит Атанасов участва в Олимпиадата.

За спортното събитие разказват във в. „Балканско знаме” от 1 юли 1980 г. журналистите Марин Илиев и Иван Хубанов, в материала „На добър час, Олимпиада, 80!”

„Вече шести ден щафетата с олимпийския огън преминава през нашата родина. По своя триумфален път от 924 км. на 29 юни т.г. на два пъти тя прекоси и територията на Габровски окръг. В продължение на шест часа жителите на окръга почувстваха по неповторим начин духа и атмосферата на Олимпиадата в Москва, която ще се открие на 19 юли т.г. Радостни, възторжени, развълнувани, те посрещаха, пренасяха и изпращаха огъня на мира, с което даваха своя скромен принос и ставаха непосредствени участници в тази най-крупна манифестация на спортните постижения и миролюбие.”

Денят е неделя. Габровци са в очакване на пренасянето на олимпийския огън, който за първи път ще мине през града. В 7 часа сутринта пред паметника „Братска могила” са застанали представители на Старозагорски и Габровски окръг. Девойки в национални носии посрещат с хляб и сол ръководителя на съветската делегация по пренасянето на огъня, героя на Съветския съюз Михаил Макаричев и придружаващите го лица.

Заместник-председателя на Изпълнителния комитет на Окръжен народен съвет Минко Тодоров посреща с тържествени слова светлия символ. Чуват се словата „предавам олимпийския огън” и „олимпийския огън приех” и „На добър час!”.

снимка: Държавен Архив - Габрово, фейсбук

снимка: Държавен Архив – Габрово, фейсбук

Първият носител, спортистът – ветеран Константин Берберов, лекоатлетката Катя Бъзева и Калинка Николова се отправят по трасето на щафетата. По-нататък факелът преминава от ръце в ръце на изтъкнати спортисти – ветерани, орденоносци на труда.

снимка: Държавен Архив - Габрово, фейсбук

снимка: Държавен Архив – Габрово, фейсбук

В 8 часа и 10 минути огънят, носен от Георги Генев – син на антифашиста Георги Генев, пристига на площад „Георги Димитров” в Габрово. На церемонията присъства първият секретар на ОК на БКП, Трифон Пашов и др. местни партийни ръководители.

снимка: Държавен Архив - Габрово, фейсбук

снимка: Държавен Архив – Габрово, фейсбук

Звучат тържествените акорди на олимпийския химн. Лумва урната на олимпийския огън. Редуват се изпълнения на гимнастически композиции, отразяващи емблемата на Олимпиада, 80 и кръшни български хора. Слово произнася председателят на Изпълнителния комитет на ОбНС – Габрово, Недко Недков. Той връчва подарък на представителя на Организационния комитет – медна купа, изкована от габровски майстор. Следват и други поздравителни слова.

снимка: Държавен Архив - Габрово, фейсбук

снимка: Държавен Архив – Габрово, фейсбук

Двадесет и два гълъба литват във висините. Прозвучава тържествен фанфарен сигнал. Огънят на мира се понася от заслужилия майстор на спорта Стефка Генчева – световен вицешампион по спортна акробатика с асистенти Стефан Мичев и Иван Цвъркалев.

снимка: Държавен Архив - Габрово, фейсбук

снимка: Държавен Архив – Габрово, фейсбук

Огънят пристига в Дряново. Тук на площад „Кольо Фичето” дряновци посрещат огъня в ръцете на спортиста Васко Юнаков. Поздравителен адрес прочита Георги Тропчев – председател на ИК на ОбНС – Дряново. По маршрута на щафетата продължава лекоатлетът Светослав Райков.

Точно в 11 часа в местността „Бряста” при тържествен ритуал Олимпийският огън се предава на представителите на Великотърновски окръг, за да се върне отново на територията на Габровски окръг в 15 часа – на къмпинг „Буря”.

снимка: Държавен Архив - Габрово, фейсбук

снимка: Държавен Архив – Габрово, фейсбук

Оттам заминава за Севлиево, където на площад „Стефан Пешев”, огънят е носен от майстора на спорта по вдигане на тежести Румен Цветанов. От Севлиево огънят поема за Ловеч в ръцете на Марияна Бъчварова, и последен, който го предава в ръцете на спортистите от Ловеч е Никола Яков.

снимка: Държавен Архив - Габрово, фейсбук

снимка: Държавен Архив – Габрово, фейсбук

Всички участници и присъстващи на това събитие искрено желаят този факел да запалва само мирни огньове на нашата планета и да не се забравя гласът на Пиер дьо Кубертен „О, спорт, ти си мир!„

Снимките се съхраняват във фонд 817 „Окръжен център за фотопропаганда и фотообслужване – Габрово” в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

27 български дизайнерски продукта гостуват на Габрово

Published

on

Изложбата „Съвременен български продуктов дизайн“ ще може да се разгледа в зала 7А в Музея на хумора и сатирата в Габрово от днес, 26 март до 8 април. Тя се организира от MD – списанието за дизайн, интериор и архитектура в сътрудничество с Музея на хумора и сатирата и с подкрепата на Северноцентрално държавно предприятие – Габрово.

В изложбата ще бъдат показани 27 продукта на съвременни български дизайнери, шест от които са отличени с най-престижната международна награда за дизайн Red Dot. Нейни носители са сгъваемата бутилка на DiFOLD Origami Bottle, настолната лампа Infinity, създадена от дизайнера Лъчезар Цветанов, иновативния полувелосипед на Мартин Ангелов – Halfbike и снегоходките Small Foot на Петър Димитров и Иван Колев.

Другите два продукта с Red Dot, включени в изложбата, са дело на успешния български дизайнер Илиан Милинов – детския стол-клатушка LUMI и тестът за бременност Twip, направен от биоразградим материал по поръчка на Unicoms AG, Швейцария.

Изложбата е част от поредица от събития, свързани с популяризирането на българския дизайн и успехите на българските дизайнери. Продуктите са част от книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ на издателство Бисмар, която излезе през юни 2023 г.

Общо 50 български дизайнери и студиа с разработените от тях над 350 продукта участват в книгата – представително двуезично издание, подготвено от екип от утвърдени професионалисти.

На повече от 400 страници са представени мебели, осветителни тела, превозни средства, уреди, инструменти, играчки, предмети за бита, съдове и много други продукти, дело на българските топ дизайнери. Голяма част от тях са носители на престижни международни награди за дизайн.

На 4 април от 13.30 часа в Залата на жирафите в Музея на хумора и сатирата в Габрово издателят инж. диз. Бистра Шишкова ще представи книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ и ще се проведе дискусия, на тема „Бъдещето на гората и вторият живот на дървесината“.

В дискусията ще участват председателят на Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП) проф. д-р Васил Живков, доц. д-р Георги Костов, преподавател в Лесотехническия университет и председател на УС на Северноцентрално държавно предприятие (СЦДП), инж. Иван Недков, директор на СЦДП – Габрово и инж. Петър Дишков, представител на „Кроношпан България“ ЕООД – дружество, което оползотворява отпадъчна дървесина.

Зареди още

Любопитно

Продавате стар немски автомобил? Изкупуваме Мерцедес и БМВ до1993 г!

Published

on

Имате стар, но все пак ценен немски автомобил „Мерцедес“ или „БМВ“, произведен преди 1993 година? Фирма „ВАИКАР“ изкупува всички модели от двете марки.

Ние разбираме стойността на класическите коли и сме готови да предложим конкурентни цени за вашата стара кола. Независимо дали той е в добро или лошо състояние, ние сме заинтересовани да го видим.

📞 Свържете се с нас на телефон: +359 999 009 008.

Не изпускайте възможността да се освободите от стария си автомобил и той да бъде оценен по достойнство за вярната си служба.

Позвънете и ще се погрижим за цялата процедура. „ВАИКАР“ – вашата връзка със света на класическите автомобили!

Зареди още

Любопитно

Обявиха конкурс за детска рисунка „Моят любим сезон“

Published

on

Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – Габрово и Художествена галерия „ Христо Цокев“- Габрово организират конкурс за детска рисунка на тема “ Моят любим сезон“.

През настоящата година конкурсът ще бъде проведен с подкрепата на Регионално управление на образованието Габрово и Областен управител на област с административен център Габрово.

Конкурсът, в които могат да участват всички деца и ученици, включително и тези на допълнителна подкрепа, е традиционен и се провежда за пета поредна година.

Желаещите да участват в конкурса трябва да изпратят рисунките си на адрес: гр. Габрово, ул. „Брянска“ № 3 , до 10 май.

Награждаването на победителите ще се състои на 30 май от 17.30 часа, в Художествена галерия- „Христо Цокев“- Габрово. Изложбата на отличените творби ще бъде достъпна от 14 юни в изложбената зала на Галерията.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица