Свържи се с нас

Новини

Габрово отбелязва с пикник Седмицата на кърменето

С кърмачески пикник на 30 юли
отбелязваме световната седмица на кърменето в Габрово

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

„Кърменето – ключ към устойчиво развитие“ е мотото на тазгодишната Световна седмица на кърменето. Тя се отбелязва всяка година от 1 до 7 август и има за цел да подкрепи кърмещите майки, да информира за ползите от кърменето и да обърне внимание на проблемите, свързани с него.

В Габрово седмицата на кърменето ще бъде отбелязана за девети пореден път с вече станалия традиция кърмачески пикник. Пикникът ще бъде отново на същото място – под орехите в местността Градище, в събота 30 юли, от 10.30 часа. И както пише на поканата – добре дошли са всички – настоящи и бъдещи кърмачета, заедно с техните майки, татковци, батковци, баби и дядовци.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Организаторите – Деница, Ирена, Мартина и Петя са доброволци към Ла Лече Лига България – клон на световната организация в подкрепа на кърменето. Деница е сертифициран консултант по кърмене. Както всяка година, така и тази, майките ще могат да споделят опит, да открият „съмишленици“ и да получат компетентен съвет.

„Най-честите въпроси, които тревожат майките са дали млякото им е достатъчно, успява ли да се нахрани бебето, честотата, с която то трябва да бъде кърмено, нощните кърмения, кърменето след секцио. Често позата за кърмене не е най-удобната, което създава дискомфорт. Има и по-сложни случаи – медикаменти, които майката се налага да взема, разделяне с бебето по една или друга причина и възстановяване на кърменето след това. На пикниците си говорим за тези неща, споделяме своите истории, създаваме общност от майки, които се подкрепят и от собствен опит могат да дадат много съвети за по-комфортно ежедневие. И кърменето си има своите малки хитринки, които могат да направят този така полезен и за майката, и за бебето процес още по-приятен.“ , разказва Деница. Почти винаги идват и татковците, което е много важно. Кърмещата майка трябва да чувства подкрепа в семейството“

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Мартина: „Тазгодишното мото ни провокира да се разровим из старите снимки. Оказахме се изключително навътре в темата за устойчивостта. Всяка година има нови майки, които идват – бременни или със съвсем малки бебета, но има и майки които са там от старта на инициативата в Габрово и имат по три дълго кърмени бебета – какъв по-добър пример за устойчивост от това. Общността от майки, които кърмят или са кърмили и имат подкрепата на други майки, знаят как да реагират в различни ситуации, къде да намерят информация или просто имат кого да попитат, се увеличава, което всъщност е и смисълът от работата на организации като Ла Лече Лига.“

Ирена: „Кърменето за мен е олицетворение на израза „безкрайна любов“. Когато кърмя аз обичам и с душа, и с тяло. Освен това кърменето ми дава усещането за пълноценност, защото давам всичко от себе си в буквален и преносен смисъл. На последно място, но не и по значение, кърменето ми дава свобода – да съм спокойна, че детето ми не просто е достатъчно нахранено и е поело достатъчно течности, а че го е направило с най-доброто. С една дума кърменето за мен и децата ми е щастие.“
През годините пикникът беше съпроводен с различни инициативи, изложби „на щипки“, футболни съревнования между татковците, филми. И тази година организаторите са подготвили изненади за всички, решили да прекарат съботния ден на Градище.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица