Свържи се с нас

Новини

Габрово отбелязва с пикник Седмицата на кърменето

С кърмачески пикник на 30 юли
отбелязваме световната седмица на кърменето в Габрово

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

„Кърменето – ключ към устойчиво развитие“ е мотото на тазгодишната Световна седмица на кърменето. Тя се отбелязва всяка година от 1 до 7 август и има за цел да подкрепи кърмещите майки, да информира за ползите от кърменето и да обърне внимание на проблемите, свързани с него.

В Габрово седмицата на кърменето ще бъде отбелязана за девети пореден път с вече станалия традиция кърмачески пикник. Пикникът ще бъде отново на същото място – под орехите в местността Градище, в събота 30 юли, от 10.30 часа. И както пише на поканата – добре дошли са всички – настоящи и бъдещи кърмачета, заедно с техните майки, татковци, батковци, баби и дядовци.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Организаторите – Деница, Ирена, Мартина и Петя са доброволци към Ла Лече Лига България – клон на световната организация в подкрепа на кърменето. Деница е сертифициран консултант по кърмене. Както всяка година, така и тази, майките ще могат да споделят опит, да открият „съмишленици“ и да получат компетентен съвет.

„Най-честите въпроси, които тревожат майките са дали млякото им е достатъчно, успява ли да се нахрани бебето, честотата, с която то трябва да бъде кърмено, нощните кърмения, кърменето след секцио. Често позата за кърмене не е най-удобната, което създава дискомфорт. Има и по-сложни случаи – медикаменти, които майката се налага да взема, разделяне с бебето по една или друга причина и възстановяване на кърменето след това. На пикниците си говорим за тези неща, споделяме своите истории, създаваме общност от майки, които се подкрепят и от собствен опит могат да дадат много съвети за по-комфортно ежедневие. И кърменето си има своите малки хитринки, които могат да направят този така полезен и за майката, и за бебето процес още по-приятен.“ , разказва Деница. Почти винаги идват и татковците, което е много важно. Кърмещата майка трябва да чувства подкрепа в семейството“

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Мартина: „Тазгодишното мото ни провокира да се разровим из старите снимки. Оказахме се изключително навътре в темата за устойчивостта. Всяка година има нови майки, които идват – бременни или със съвсем малки бебета, но има и майки които са там от старта на инициативата в Габрово и имат по три дълго кърмени бебета – какъв по-добър пример за устойчивост от това. Общността от майки, които кърмят или са кърмили и имат подкрепата на други майки, знаят как да реагират в различни ситуации, къде да намерят информация или просто имат кого да попитат, се увеличава, което всъщност е и смисълът от работата на организации като Ла Лече Лига.“

Ирена: „Кърменето за мен е олицетворение на израза „безкрайна любов“. Когато кърмя аз обичам и с душа, и с тяло. Освен това кърменето ми дава усещането за пълноценност, защото давам всичко от себе си в буквален и преносен смисъл. На последно място, но не и по значение, кърменето ми дава свобода – да съм спокойна, че детето ми не просто е достатъчно нахранено и е поело достатъчно течности, а че го е направило с най-доброто. С една дума кърменето за мен и децата ми е щастие.“
През годините пикникът беше съпроводен с различни инициативи, изложби „на щипки“, футболни съревнования между татковците, филми. И тази година организаторите са подготвили изненади за всички, решили да прекарат съботния ден на Градище.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Бюлетините за местния вот пристигнаха в Габрово

Днес, 18 октомври, в Областна администрация – Габрово пристигнаха бюлетините за произвеждане на изборите за общински съветници и кметове на 27 октомври, информираха от администрацията на губернатора.

снимка: Областна администрация – Габрово

Общият брой за област Габрово е 243 300. Заедно с методическите указания са предадени на представителите на общините в присъствието на ОИК – Габрово.

снимка: Областна администрация – Габрово

Съхранението им ще бъде в специално обособени и охраняеми помещения, определени със Заповед на Кмета на съответната община.

снимка: Областна администрация – Габрово

За предстоящите избори към момента са разкрити общо 236 броя секции за област Габрово – разпределени по общини както следва: за община Габрово – 117; за община Севлиево -71; за община Трявна – 22; за община Дряново – 26, като в това число попадат и подвижните избирателни секции и секциите в болнични заведения.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Спипаха габровски наркодилър с над половин кило марихуана

Районната прокуратура в Габрово задържа за срок от 72 часа мъж, държал в дома си наркотични вещества.

В хода на разследването, с постановление от 17 октомври, мъж с инициали Ц. И. е привлечен в качеството на обвиняем за това, че на същата дата в къща в Габрово, държал без надлежно разрешително високорискови наркотични вещества – канабис, с тегло 560 грама.

След преценка на събраните по делото доказателства с оглед на това, че същите сочат за обосновано предположение за съществуваща реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление, тъй като той е привлечен като обвиняем за извършено тежко умишлено престъпление, ще бъде направено искане пред Районен съд – Габрово за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Под ръководството на Района прокуратура – Габрово действията по разследването продължават.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Справедливост и сигурност

*Местни избори 2019. Купуването и продаването на гласове е престъпление*

снимка: Местна коалиция „ВМРО – Българско национално движение“ (ВМРО – БНД, СДС)

Справедливост и сигурност
Програма на МК „ВМРО – Българско национално движение“ (ВМРО-БНД, СДС) за управление и развитие на гр. Габрово:

1. Стимулиране и привличане на инвестиции в града и общината. Създаване на подходяща бизнес среда за всички предприемачи и пълно съдействие за реализация на техните проекти.

2. Създаване на сигурна и безопасна градска среда. Ред, дисциплина и контрол за спазването на наредбите и законите от всички граждани, без толериране на някои групи от тях.

3. Габрово – средище на единение, духовност, знание и традиции и същевременно център на високо технологична индустрия и дигитална икономика.

4. Местни референдуми и допитвания до гражданите по въпроси от значим обществен интерес. Диалог с хората за стимулиране на гражданското участие в управлението.

5. Нулева толерантност към корупцията на всяко ниво. Отговорност и прозрачност в действията на общинската администрация.

6. Качествено образование в дух на родолюбие, национално достойнство и съхраняване на българщината и професионално съобразено с изискванията на съвременното технологично развитие.

7. Чувствително увеличаване на бюджета и реална подкрепа за спорт, култура, отдих и туризъм, фолклорни традиции, както и поддържането и опазването на културните, историческите и архитектурните паметници в Общината.

8. Водене на справедлива социална политика и социална защита, ефективно и гарантирано здравеопазване.

9. Бързи и улеснени административни процедури. Подобряване и дигитализация на услугите. Чувствително повишаване на компетентността на администрацията на Община Габрово.

10. Разработване и реализация на проекти за развитие и подобряване на градската среда, общинската инфраструктура, транспорта и благоустройството на града. Пълен контрол по качеството на изпълнението на обществените поръчки.

11. Засилване на взаимодействието на всички нива между местната власт, бизнеса, неправителствения сектор и гражданите.

12. Национална и международна реклама на Габрово и популяризирането на града като място за развитие на различни видове туризъм. Участие в държавни и Европейски програми за археологически проучвания и разкопки.

*Публикуваният материал е предоставен от МК „ВМРО – БНД“ (ВМРО – БНД,СДС). Местни избори 2019. Купуването и продаването на гласове е престъпление*

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица