Свържи се с нас

Новини

Намаляват нарушенията по здравословни и безопасни условия на труд

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Областният съвет по условия на труд проведе заседание под председателството на заместник – областния управител Иглика Иванова – Събева, по време на което бяха обсъдени дейността на Дирекция „Инспекция по труда” през второто тримесечие на 2016г., заболеваемостта в областта, трудовите злополуки и професионални заболявания за изминалата година.

След извършения анализ на заболеваемостта отново прави впечатление изразената тенденция за трайно намаляване броя на населението, като продължава и неговото застаряване. Запазва се много ниската стойност на раждаемостта в областта, в сравнение със средната за страната за сметка на увеличаване стойностите на общата смъртност в областта, като най-висок дял при причините за смърт – 66,88 % заемат болестите на органите на кръвообращението (при 65,41 средно за страната), следвани от злокачествените новообразувания – 18,49 % (при 16,36 средно за страната ) и болести на храносмилателната система – 4,25 % (за страната –3,50 %).

По отношение на заболеваемостта – на първо място с относителен дял са болестите на органите на кръвообръщението, на второ –на дихателната система – и на трето – болести на пикочо-половата система, коментираха от Регионалната здравна инспекция.

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Що се отнася до извършените проверки от Дирекция „Инспекция по труда” с цел разширяване на инспекционната дейност, дирекцията се стреми към увеличаване на обхвата на контрол. През второто тримесечие на 2016 г. за първи път са проверени 65 предприятия, което е 16% от проверените през периода предприятия. Констатирани общо 1795 нарушения, а през същия период на 2015г. при проверките са установени 1617 нарушения.

Наблюдава се тенденция за намаляване нарушенията по здравословни и безопасни условия на труд от 1143 за 2015 г на 1108 за 2016 – та година. При проверките през отчетното тримесечие са обхванати 13271 работници. Поради високия риск, приоритет за Дирекция „Инспекция по труда“ е извършването на контрол на строителните обекти. През второто тримесечие на 2016г. са извършени 13 проверки на строителни обекти в област Габрово с констатирани общо 49 нарушения.

Характерни нарушения са липса на инструкции по безопасност и здраве на обектите, липса на писмени договоренности по реда на чл. 18 от Закона за безопасни и здравословни условия на труд между всички участници в строителството, както и непълна документация на строителните скелета, където има изградени такива. Установени са нарушения, свързани с необезопасена територия на строителната площадка, както и липса на временна организация на движението, когато територията на площадката обхваща част от пътната инфраструктура.

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Приключили са и проверките за спазване на трудовото законодателство в обекти на търговските вериги, разпоредени за извършване със заповед на Изпълнителния директор на ИА“ГИТ“. Проверките обхващат 9 обекта на големите търговските вериги в нашата област. При проверките са установени 30 нарушения на трудовото законодателство, като 28 от тях са свързани с осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.

Прави впечатление многократното увеличаване на поисканите и дадените разрешения за работа на непълнолетни лица – 81 са дадените разрешения за периода. За сравнение през същия период на 2015г. в Дирекция „Инспекция по труда” са постъпили и са обработени 30 бр. Искания.

По време на заседанието беше обсъдена информацията от НОИ – Габрово относно трудовите злополуки за 2015 г. Регистрирани като такива са 47 случая. Това показва намаляване на трудовите злополуки в сравнение с 2014 г, което се дължи предимно на завишен контрол по спазване на безопасни условия на труд, отчитат от НОИ.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Бюлетините за местния вот пристигнаха в Габрово

Днес, 18 октомври, в Областна администрация – Габрово пристигнаха бюлетините за произвеждане на изборите за общински съветници и кметове на 27 октомври, информираха от администрацията на губернатора.

снимка: Областна администрация – Габрово

Общият брой за област Габрово е 243 300. Заедно с методическите указания са предадени на представителите на общините в присъствието на ОИК – Габрово.

снимка: Областна администрация – Габрово

Съхранението им ще бъде в специално обособени и охраняеми помещения, определени със Заповед на Кмета на съответната община.

снимка: Областна администрация – Габрово

За предстоящите избори към момента са разкрити общо 236 броя секции за област Габрово – разпределени по общини както следва: за община Габрово – 117; за община Севлиево -71; за община Трявна – 22; за община Дряново – 26, като в това число попадат и подвижните избирателни секции и секциите в болнични заведения.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Спипаха габровски наркодилър с над половин кило марихуана

Районната прокуратура в Габрово задържа за срок от 72 часа мъж, държал в дома си наркотични вещества.

В хода на разследването, с постановление от 17 октомври, мъж с инициали Ц. И. е привлечен в качеството на обвиняем за това, че на същата дата в къща в Габрово, държал без надлежно разрешително високорискови наркотични вещества – канабис, с тегло 560 грама.

След преценка на събраните по делото доказателства с оглед на това, че същите сочат за обосновано предположение за съществуваща реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление, тъй като той е привлечен като обвиняем за извършено тежко умишлено престъпление, ще бъде направено искане пред Районен съд – Габрово за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Под ръководството на Района прокуратура – Габрово действията по разследването продължават.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Справедливост и сигурност

*Местни избори 2019. Купуването и продаването на гласове е престъпление*

снимка: Местна коалиция „ВМРО – Българско национално движение“ (ВМРО – БНД, СДС)

Справедливост и сигурност
Програма на МК „ВМРО – Българско национално движение“ (ВМРО-БНД, СДС) за управление и развитие на гр. Габрово:

1. Стимулиране и привличане на инвестиции в града и общината. Създаване на подходяща бизнес среда за всички предприемачи и пълно съдействие за реализация на техните проекти.

2. Създаване на сигурна и безопасна градска среда. Ред, дисциплина и контрол за спазването на наредбите и законите от всички граждани, без толериране на някои групи от тях.

3. Габрово – средище на единение, духовност, знание и традиции и същевременно център на високо технологична индустрия и дигитална икономика.

4. Местни референдуми и допитвания до гражданите по въпроси от значим обществен интерес. Диалог с хората за стимулиране на гражданското участие в управлението.

5. Нулева толерантност към корупцията на всяко ниво. Отговорност и прозрачност в действията на общинската администрация.

6. Качествено образование в дух на родолюбие, национално достойнство и съхраняване на българщината и професионално съобразено с изискванията на съвременното технологично развитие.

7. Чувствително увеличаване на бюджета и реална подкрепа за спорт, култура, отдих и туризъм, фолклорни традиции, както и поддържането и опазването на културните, историческите и архитектурните паметници в Общината.

8. Водене на справедлива социална политика и социална защита, ефективно и гарантирано здравеопазване.

9. Бързи и улеснени административни процедури. Подобряване и дигитализация на услугите. Чувствително повишаване на компетентността на администрацията на Община Габрово.

10. Разработване и реализация на проекти за развитие и подобряване на градската среда, общинската инфраструктура, транспорта и благоустройството на града. Пълен контрол по качеството на изпълнението на обществените поръчки.

11. Засилване на взаимодействието на всички нива между местната власт, бизнеса, неправителствения сектор и гражданите.

12. Национална и международна реклама на Габрово и популяризирането на града като място за развитие на различни видове туризъм. Участие в държавни и Европейски програми за археологически проучвания и разкопки.

*Публикуваният материал е предоставен от МК „ВМРО – БНД“ (ВМРО – БНД,СДС). Местни избори 2019. Купуването и продаването на гласове е престъпление*

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица