Свържи се с нас

Новини

Намаляват нарушенията по здравословни и безопасни условия на труд

Published

on

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Областният съвет по условия на труд проведе заседание под председателството на заместник – областния управител Иглика Иванова – Събева, по време на което бяха обсъдени дейността на Дирекция „Инспекция по труда” през второто тримесечие на 2016г., заболеваемостта в областта, трудовите злополуки и професионални заболявания за изминалата година.

След извършения анализ на заболеваемостта отново прави впечатление изразената тенденция за трайно намаляване броя на населението, като продължава и неговото застаряване. Запазва се много ниската стойност на раждаемостта в областта, в сравнение със средната за страната за сметка на увеличаване стойностите на общата смъртност в областта, като най-висок дял при причините за смърт – 66,88 % заемат болестите на органите на кръвообращението (при 65,41 средно за страната), следвани от злокачествените новообразувания – 18,49 % (при 16,36 средно за страната ) и болести на храносмилателната система – 4,25 % (за страната –3,50 %).

По отношение на заболеваемостта – на първо място с относителен дял са болестите на органите на кръвообръщението, на второ –на дихателната система – и на трето – болести на пикочо-половата система, коментираха от Регионалната здравна инспекция.

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Що се отнася до извършените проверки от Дирекция „Инспекция по труда” с цел разширяване на инспекционната дейност, дирекцията се стреми към увеличаване на обхвата на контрол. През второто тримесечие на 2016 г. за първи път са проверени 65 предприятия, което е 16% от проверените през периода предприятия. Констатирани общо 1795 нарушения, а през същия период на 2015г. при проверките са установени 1617 нарушения.

Наблюдава се тенденция за намаляване нарушенията по здравословни и безопасни условия на труд от 1143 за 2015 г на 1108 за 2016 – та година. При проверките през отчетното тримесечие са обхванати 13271 работници. Поради високия риск, приоритет за Дирекция „Инспекция по труда“ е извършването на контрол на строителните обекти. През второто тримесечие на 2016г. са извършени 13 проверки на строителни обекти в област Габрово с констатирани общо 49 нарушения.

Характерни нарушения са липса на инструкции по безопасност и здраве на обектите, липса на писмени договоренности по реда на чл. 18 от Закона за безопасни и здравословни условия на труд между всички участници в строителството, както и непълна документация на строителните скелета, където има изградени такива. Установени са нарушения, свързани с необезопасена територия на строителната площадка, както и липса на временна организация на движението, когато територията на площадката обхваща част от пътната инфраструктура.

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Приключили са и проверките за спазване на трудовото законодателство в обекти на търговските вериги, разпоредени за извършване със заповед на Изпълнителния директор на ИА“ГИТ“. Проверките обхващат 9 обекта на големите търговските вериги в нашата област. При проверките са установени 30 нарушения на трудовото законодателство, като 28 от тях са свързани с осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.

Прави впечатление многократното увеличаване на поисканите и дадените разрешения за работа на непълнолетни лица – 81 са дадените разрешения за периода. За сравнение през същия период на 2015г. в Дирекция „Инспекция по труда” са постъпили и са обработени 30 бр. Искания.

По време на заседанието беше обсъдена информацията от НОИ – Габрово относно трудовите злополуки за 2015 г. Регистрирани като такива са 47 случая. Това показва намаляване на трудовите злополуки в сравнение с 2014 г, което се дължи предимно на завишен контрол по спазване на безопасни условия на труд, отчитат от НОИ.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Природен парк „Българка“ отбелязва Седмицата на гората

Published

on

Като алтернатива на всички отменени събития по повод Седмицата на гората – 2020 г., която по традиция се провежда в първата пълна седмица на месец април, тази година, от 6 до 12 април, Изпълнителна агенция по горите, в това число и ДПП „Българка“, отправя предизвикателство към подрастващите да пишат, рисуват, творят за гората.

Докато са у дома, децата могат да си спомнят свои преживявания, емоции, случки в гората или просто да използват въображението си, за да творят. Целта на инициативата е да се насърчават младите хора да споделят своите емоции чрез творчество, както и да постави акцент върху гората и възпитанието на подрастващите в любов и грижа към природата.

Няма ограничения за възраст, както и за жанра на произведенията. Своите истории, разкази, стихове, есета или снимки на рисунки, придружени с името, годините, телефон за връзка, града, в който живеят и училището, в което учат, малките природолюбители могат изпращат на ел. адрес dppbulgarka@abv.bg до 30 април 2020 г.

Всички произведения ще бъдат публикувани на страницата на Агенцията и нейните структури. През есента на всички участници в инициативата ще бъде предоставена възможност да залесят, напътствани от лесовъди и горски служители.

Всички събития, свързани с отбелязването на Седмица на гората се отлагат за неопределено време.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Какви са били мерките против епидемии в Габрово преди 130 години?

Published

on

В старите Протоколни книги на Габровския градски общински съвет четем интересни сведения за мерките взети от общинските управници против разпространението на епидемия от холера, в случай, че страшната болест се появи.

На свое заседание, описано в Протокол № 42 от 13 авг. 1893 г., се вземат следните решения за предотвратяването на епидемии на територията на Община Габрово. Избира тричленна комисия от общинските съветници: Никола Гутев, Стоян Радомеров и Христо Тюлюмбаков, които съвместно с градския лекар д-р Гелбер и околийския лекар д-р Крауз да подберат здание, вън от града – под наем, за купуване, или да се изградят бараки за болни от холера в случай, че болестта се появи в Габрово.

снимка: Държавен архив – Габрово

Възлага се на комисия, в състав: Петър Г. Хайрлов с градския и околийски лекари, да приготвят три носилки за пренасяне на болните. Забранява се продажбата на хранителни продукти (зеленчуци, брашна и др.) на пазарския площад, като за място на търговия се определя градската градина на м. Падало. Пазарът за коне, магарета и коли (каруци) се определя на мястото до паметника на Капитан Дядо Никола (до Шиваров мост). Пазари за дърва да стават до р. Синкевица (в района на махала Боровото) или на м. Падалото, за тези които идват от Севлиево. Възлага се на кмета и лекарите да проучат състоянието на всички чешми, кладенци и др. източници, като се забрани употребата на тези, които не отговарят на хигиенните изисквания, а за тези които са годни, общината да достави тулумби (съдове), с които да се вади водата без да се замърсява. На разположение на лекарите се предоставя градския салон, където да се изнасят пред гражданите лекции за предпазване от холерната зараза, като при възможност тези лекции да бъдат напечатани на брошури и раздадени по всички къщи. Да се издаде заповед, с която да се забрани обработката на кожи в чертите на града, като това се извършва от Падалския мост надолу по течението на река Янтра.

Общината предвижда да се сключи заем за 10 000 лв. срещу приходите от пет касапски дюкяна, с който да се финансират мерките за защита на града от холерна епидемия, като се помоли Председателя на Севлиевския окръжен хигиенен съвет – Севлиевския окръжен управител да ходатайства за отпускането на най-малко 5 000 лв. помощ на града за погасяване на заема.

За членове на Габровската градска хигиенна комисия се назначават градския и околийския лекари, кмета Васил Грудов, помощник кмета Христо Русев, общинските съветници Петър Г. Хайрлов, Никола Т. Рашеев и Никола Гутев.

Автор: Цветомира Койчева, началник на отдел „Държавен архив” – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Магазин „ЕЛЕНА“ ви очаква!

Published

on

Заповядайте в магазин „ЕЛЕНА“, който е официалният представител на мандра „Елена“ за Габрово. Търговският обект е разположен на Централния Кооперативен пазар, ул.“Отец Паисий“ 11.

В магазин „ЕЛЕНА“ имате възможност да опитате от висококачествени млечни продукти от мандра „Елена“ и мандра „Дестан“, с уникален вкус и качество, различни видове мариновани риби и хайвери, колбаси и деликатеси от различни части на България, както и да се насладят на големите разнообразия от гръцки и турски маслини и зехтини.

Всеки ден в Магазин „Елена“ можете да намерите прясно изпечен селски хляб, както и домашно приготвени кексове и козунаци.

Работно време:
Понеделник – Петък: от 08.00 до 19.00 ч.
Събота: от 08.00 до 14.00 ч.

Телефон за връзка: +359 87 805 6455.

Заповядайте!

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица