Свържи се с нас

Новини

Програмата за саниране върви трудно в Габрово, призна кметът

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради върви трудно в Габрово, призна кметът Таня Христова.

„Няма да скрия, че тази програма върви трудно. Тя върви изключително трудно по няколко причини. Една, от които е трудността, която хората срещат в усилията си да се сдружат“, заяви Христова. По думите й това е провокирано от най-различни притеснения, съмнения и очаквания.

„Фактът обаче, че в Габрово след много усилия на администрацията и ентусиазма на хората, все пак показва, че бройката от 36 сгради, които вече са в предстартов режим на реализация на строителната фаза, е добър знак“, коментира габровският кмет.

Таня Христова е убедена, че след случването на първите няколко енергийно обновени жилищни сгради цифрите и отношението на хората ще бъде различно.

Кметът припомни, че през тази година Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради разшири обхвата си, включвайки по-малки сгради във възможността да заявят интерес.

Градоначалникът информира, че благодарение на тази втора вълна регистрираните сдружения на собствениците в Габрово вече са 113, а към 22.06.2016г. са подадени 79 заявления за интереси и финансова помощ, които в момента се разглеждат за допустимост.

От тези заявления 62 са одобрени, т.е. вече са в групата на чакащите възможността да пристъпят към обследвания и всички други дейности. Договорите, сключени между Общината и сдружения на собственици, са 57, а тези за целево финансиране са 36.

За 35 от тях са приключили процедурите за техническо обследване, а за 31 енергийните обследвания вече са готови. Очакванията са поне 8 блока да бъдат завършени през тази година.

„Стремежът и усилията ни през тази година са тези 36 сгради да имат избран изпълнител за строително – ремонтни работи и ако времето позволи по-голямата част от тях да бъдат с реализирани мерки за енергийна ефективност. Струваше ми се, че Габрово можеше повече, дори много повече.

В момента габровци плащат жилищните сгради в други части на България. Но това е изборът на габровци. Очевидно това, че сметките ни са по-високи спрямо другите градове не ни притеснява. Очевидно нямаме нужда от това да използваме икономисания ресурс за нещо друго.

Което обаче означава и нещо друго – имаме достатъчно средства да ходим на театър, кино и ресторант, плащайки по-високи сметки на енергоразпределителните дружества. Да чакаш някой друг първо да го направи според мен не е габровско и това ме притеснява“, коментира още Таня Христова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Бюлетините за местния вот пристигнаха в Габрово

Днес, 18 октомври, в Областна администрация – Габрово пристигнаха бюлетините за произвеждане на изборите за общински съветници и кметове на 27 октомври, информираха от администрацията на губернатора.

снимка: Областна администрация – Габрово

Общият брой за област Габрово е 243 300. Заедно с методическите указания са предадени на представителите на общините в присъствието на ОИК – Габрово.

снимка: Областна администрация – Габрово

Съхранението им ще бъде в специално обособени и охраняеми помещения, определени със Заповед на Кмета на съответната община.

снимка: Областна администрация – Габрово

За предстоящите избори към момента са разкрити общо 236 броя секции за област Габрово – разпределени по общини както следва: за община Габрово – 117; за община Севлиево -71; за община Трявна – 22; за община Дряново – 26, като в това число попадат и подвижните избирателни секции и секциите в болнични заведения.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Спипаха габровски наркодилър с над половин кило марихуана

Районната прокуратура в Габрово задържа за срок от 72 часа мъж, държал в дома си наркотични вещества.

В хода на разследването, с постановление от 17 октомври, мъж с инициали Ц. И. е привлечен в качеството на обвиняем за това, че на същата дата в къща в Габрово, държал без надлежно разрешително високорискови наркотични вещества – канабис, с тегло 560 грама.

След преценка на събраните по делото доказателства с оглед на това, че същите сочат за обосновано предположение за съществуваща реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление, тъй като той е привлечен като обвиняем за извършено тежко умишлено престъпление, ще бъде направено искане пред Районен съд – Габрово за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Под ръководството на Района прокуратура – Габрово действията по разследването продължават.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Справедливост и сигурност

*Местни избори 2019. Купуването и продаването на гласове е престъпление*

снимка: Местна коалиция „ВМРО – Българско национално движение“ (ВМРО – БНД, СДС)

Справедливост и сигурност
Програма на МК „ВМРО – Българско национално движение“ (ВМРО-БНД, СДС) за управление и развитие на гр. Габрово:

1. Стимулиране и привличане на инвестиции в града и общината. Създаване на подходяща бизнес среда за всички предприемачи и пълно съдействие за реализация на техните проекти.

2. Създаване на сигурна и безопасна градска среда. Ред, дисциплина и контрол за спазването на наредбите и законите от всички граждани, без толериране на някои групи от тях.

3. Габрово – средище на единение, духовност, знание и традиции и същевременно център на високо технологична индустрия и дигитална икономика.

4. Местни референдуми и допитвания до гражданите по въпроси от значим обществен интерес. Диалог с хората за стимулиране на гражданското участие в управлението.

5. Нулева толерантност към корупцията на всяко ниво. Отговорност и прозрачност в действията на общинската администрация.

6. Качествено образование в дух на родолюбие, национално достойнство и съхраняване на българщината и професионално съобразено с изискванията на съвременното технологично развитие.

7. Чувствително увеличаване на бюджета и реална подкрепа за спорт, култура, отдих и туризъм, фолклорни традиции, както и поддържането и опазването на културните, историческите и архитектурните паметници в Общината.

8. Водене на справедлива социална политика и социална защита, ефективно и гарантирано здравеопазване.

9. Бързи и улеснени административни процедури. Подобряване и дигитализация на услугите. Чувствително повишаване на компетентността на администрацията на Община Габрово.

10. Разработване и реализация на проекти за развитие и подобряване на градската среда, общинската инфраструктура, транспорта и благоустройството на града. Пълен контрол по качеството на изпълнението на обществените поръчки.

11. Засилване на взаимодействието на всички нива между местната власт, бизнеса, неправителствения сектор и гражданите.

12. Национална и международна реклама на Габрово и популяризирането на града като място за развитие на различни видове туризъм. Участие в държавни и Европейски програми за археологически проучвания и разкопки.

*Публикуваният материал е предоставен от МК „ВМРО – БНД“ (ВМРО – БНД,СДС). Местни избори 2019. Купуването и продаването на гласове е престъпление*

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица