Новини|30.06.2016 9:15

Програмата за саниране върви трудно в Габрово, призна кметът

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради върви трудно в Габрово, призна кметът Таня Христова.

„Няма да скрия, че тази програма върви трудно. Тя върви изключително трудно по няколко причини. Една, от които е трудността, която хората срещат в усилията си да се сдружат“, заяви Христова. По думите й това е провокирано от най-различни притеснения, съмнения и очаквания.

„Фактът обаче, че в Габрово след много усилия на администрацията и ентусиазма на хората, все пак показва, че бройката от 36 сгради, които вече са в предстартов режим на реализация на строителната фаза, е добър знак“, коментира габровският кмет.

Таня Христова е убедена, че след случването на първите няколко енергийно обновени жилищни сгради цифрите и отношението на хората ще бъде различно.

Кметът припомни, че през тази година Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради разшири обхвата си, включвайки по-малки сгради във възможността да заявят интерес.

Градоначалникът информира, че благодарение на тази втора вълна регистрираните сдружения на собствениците в Габрово вече са 113, а към 22.06.2016г. са подадени 79 заявления за интереси и финансова помощ, които в момента се разглеждат за допустимост.

От тези заявления 62 са одобрени, т.е. вече са в групата на чакащите възможността да пристъпят към обследвания и всички други дейности. Договорите, сключени между Общината и сдружения на собственици, са 57, а тези за целево финансиране са 36.

За 35 от тях са приключили процедурите за техническо обследване, а за 31 енергийните обследвания вече са готови. Очакванията са поне 8 блока да бъдат завършени през тази година.

„Стремежът и усилията ни през тази година са тези 36 сгради да имат избран изпълнител за строително – ремонтни работи и ако времето позволи по-голямата част от тях да бъдат с реализирани мерки за енергийна ефективност. Струваше ми се, че Габрово можеше повече, дори много повече.

В момента габровци плащат жилищните сгради в други части на България. Но това е изборът на габровци. Очевидно това, че сметките ни са по-високи спрямо другите градове не ни притеснява. Очевидно нямаме нужда от това да използваме икономисания ресурс за нещо друго.

Което обаче означава и нещо друго – имаме достатъчно средства да ходим на театър, кино и ресторант, плащайки по-високи сметки на енергоразпределителните дружества. Да чакаш някой друг първо да го направи според мен не е габровско и това ме притеснява“, коментира още Таня Христова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Етикети: , , , ,
  • Споделете тази публикация:
  • Facebook
  • Twitter

Напиши коментар