Новини|29.06.2016 12:45

Избраха изпълнител на новия мост над Янтра в Габрово

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Приключи процедурата и вече има решение на това кой ще бъде изпълнител на изграждането на новия пешеходен мост, свързващ двете крайречни улици „Аврам Гачев“ и „Дунав“ в Габрово. Новината съобщи кметът Таня Христова по време на своя брифинг.

По думите на градоначалника съвсем скоро предстои да бъде сключен договор с избрания изпълнител Сдружение „КТ Строй“, след съгласуване с Басейнова дирекция, за да започнат строително – ремонтните работи.

Изграждането на пешеходния мост ще бъде реализирано в рамките на този и следващия строителен сезон, уточни кметът Христова.

„Важно ще бъде да се хване т.нар. „сух период“ на реката. Защото подобно съоръжение изисква доста сериозни усилия по отношение на изпълнение в река. Знаем, че в случая с Янтра имаме високи води почти до края на месец юни. Оттам насетне предстоят няколко месеца, които наистина е важно да бъдат използвани“, коментира още Таня Христова.

Визуализация на съоръжението. Снимка: Община Габрово

Визуализация на съоръжението. Снимка: Община Габрово

Ще припомним, че новият пешеходен мост над река Янтра, свързващ двете улиците, ще бъде с масивна конструкция и изграден от стоманобетон. Визията на съоръжението, погледнато отгоре, повече ще прилича на „поляна, през която минават няколко пътеки“, а не само настилки, които маркират велоалеи или пешеходни пространства.

Мостът ще е по-различен от останалите в Габрово, тъй като е с денивелация спрямо двата бряга на река Янтра. „Погледнато надолу по течението, десният бряг на ул.“Дунав“ е по-висок, спрямо левия на вече изградената ул.“Аврам Гачев“. Това предполага да не правим наклонен мост, а напротив – интересна връзка на самия мост с улицата“, обясни преди време зам.-кметът на Габрово Николай Меразчиев.

На новото съоръжение над Янтра ще бъде изградена рампа за достъпност и велодвижение, както и стълби, свързващи ул.“Аврам Гачев“ с моста, намиращ се на по-високо ниво. Решението е продиктувано от хидроложките изследвания, правени в конкретния район.

Ще бъдат изградени една или две погледни площадки, предлагащи гледки, както към моста Игото, така и към спортна зала „Орловец“, а парапетите на съоръжението ще бъдат от стъкло. Самият мост ще бъде с достатъчно ефекти в себе си, като намеренията на проектантите са да има водни и светлинни.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Етикети: , , , , ,
  • Споделете тази публикация:
  • Facebook
  • Twitter

Напиши коментар