Свържи се с нас

Новини

Полицията готви засилени мерки на пътя за летния сезон

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Главна дирекция „Национална полиция“ предприема мерки за осъществяването на ефективен контрол през летния сезон с цел превенция на пътния травматизъм, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

През летния сезон рязко нараства интензивността на движението и грешките и нарушенията бързо прерастват в тежки пътно-транспортни произшествия. Традиционно, през този период броят на загиналите в сравнение с останалите периоди на годината е значително по-висок.

През летните месеци за последните 5 години на територията на Габровска област са възникнали общо 140 тежки пътно-транспортни произшествия, при които са загинали 22-ма и са били ранени 152-ма души /данни за страната – 953-ма загинали и 13 089 ранени/.

През лятото на 2015 г. (в периода от 01.06.2015 г. до 30.09.2015 г.) в Габровски регион са регистрирани 33 тежки пътно-транспортни произшествия, при които са загинали шестима /двама пешеходци, двама водачи и двама пътници/ и са ранени 34-ма граждани /шестима пешеходци, 16 водачи, 1 велосипедист и 11 пътници/.

С цел ограничаване на предпоставките за възникване на тежки пътни инциденти, на територията на цялата страна, служителите на Пътна полиция ще осъществяват активна контролна дейност по спазване на изискванията за безопасност на движението по пътищата. При проверките ще се акцентира върху правоспособността, използването на защитни каски, регистрацията на МПС и състоянието и видимостта на регистрационната табела. В населените места контролът ще се насочва към районите на потенциално опасни пешеходни пътеки, към участъци с интензивно пешеходно движение, както и към места, където се наблюдава неправилно и рисково пресичане на пътните/уличните платна от пешеходци. Създадена е организация и за максимално и ефективно използване на мобилните АТСС, като се определят места за контрол по най-уязвимите пътни участъци, места с интензивен трафик и участъци с концентрация на ПТП. Ефективен контрол ще се осъществява и със служебните автомобили, оборудвани с технически средства за видео заснемане и звукозапис. В рамките на предвиденото взаимодействие и координация с различни структури и институции, са предвидени съвместни проверки с представители на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”, в рамките на които ще се проверява техническата изправност на МПС за обществен превоз на пътници, деца и товари, както и извършване на нерегламентирани превози.

Планирани са и допълнителни действия на силите и средствата, осъществяващи контрол и регулиране на пътното движение по следните направления:
– София – Стара Загора – Бургас;
– София – Велико Търново – Варна;
– Калотина – София – Дупница – Кулата;
– Варна – Слънчев бряг – Бургас – Царево;
– Русе – Велико Търново – Капитан Андреево.

Особено внимание ще се обръща на извънгабаритната земеделска техника и прикачените към нея инвентар и ремаркета, обозначаването им със светлинна сигнализация и светлоотразителни елементи, наличие на съпровождащи автомобили при необходимост, както и движението на тази техника през тъмната част от денонощието. Системно ще се проверяват и товарните автомобили, транспортиращи селскостопанска продукция, за недопускане и предотвратяване на престъпни посегателства. Ще се осъществява ефективен контрол по отношение техническа изправност, наличие на задължителна застраховка „Гражданска отговорност на автомобилистите”, заплатена винетна такса и противопожарно оборудване на ППС.

Пътна полиция призовава водачите да се движат с повишено внимание, да са отпочинали преди пътуване. Да се отнасят с повишена отговорност към шофирането, особено когато превозват пътници в автомобила. Винаги да са със съзнанието, че не са сами на пътя и че от поведението им зависи не само техният, но и животът на останалите участници в движението по пътищата.

Използването на обезопасителни колани и системи за деца (седалки; столчета) е превантивна мярка за опазване на живота при ПТП.

Важно е водачите да не си отвличат вниманието с неприсъщи при шофиране дейности, а да следят пътната обстановка.

При усещане на дискомфорт или умора най-нормалното нещо е водачът да спре за кратък отдих. Почивката и освежаването могат да предотвратят изпадането в рискова ситуация и нарушаване на правилата. При интензивно движение вниманието трябва да е насочено и към движещите се насреща автомобили, да не се предприемат рискови изпреварвания и да се предпазват останалите участници на пътя. Важно е да се отчитат и извършваните ремонти на пътищата и автомагистралите.

Спазването на ограниченията на скоростта удължава малко времето на пътуване, но гарантира намален риск от настъпване на ПТП. В отделни участъци по различни причини максималната ограничителна скорост може да се окаже неподходяща за момента – често времето е променливо, пътните настилки са мокри, а на места – наводнени. Това е индикатор за намаляване на скоростта.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица