Новини|16.06.2016 14:15

Габрово – пилотна област на МОН за учене през целия живот

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Създаде се областна координационна група за учене през целия живот в област Габрово в изпълнение на Европейската програма за учене през целия живот за възрастни и Националната стратегия за учене през целия живот 2014 – 2020 на Министерство на образованието и науката. Новината съобщиха от Областна администрация – Габрово.

Област Габрово е една от пилотните шест такива включени към проект „Националните координатори в изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни”. Тя е сформирана към Областния съвет по образование, наука, младежки дейности и спорт към областния управител, а основната функция ще бъде насочена към планиране, оценка и анализ на политиката за учене през целия живот.

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Целта е да стартира прилагането на ефективна система за координирането на всички заинтересовани страни, за осигуряване на съгласуваност и ефективност на политиката за учене през целия живот за възрастни, както и условия за нейното разработване на областно ниво.

Вчера участниците в групата проведоха кръгла маса, в която участие взе областният управител на Габрово Николай Сираков, неговият заместник Добромир Валачев и представители на Министерство на образованието и науката.

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

В изказването си областният управител акцентира на два основни фактора, които налагат ученето през целия живот за възрастни – от една страна динамичното време, в което живеем, а от друга демографската ситуация с намаляващото население и младите, което налага хората на възраст 50+ да се включват активно в различни сфери на дейност.

По време на срещата бяха определени конкретните функции и задачи на Областната координационна група за учене през целия живот, беше обсъдено състоянието на сектора за учене за възрастни на национално и на областно ниво.

Представена беше и Национална платформа „Обединени за ученето на възрастни“ като мисия, цели и програма за обединени действия. Платформата представлява нов подход за съгласуване и акумулиране на личностна, експертна, институционална и организационна енергия, насочена към осъзнати промени в сектора за учене на възрастни за ново качество на работната сила и постигане на икономически растеж.

Има отворен характер и представлява основа за разширяване на взаимодействието на заинтересованите страни във всички области на управление.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар