Свържи се с нас

Новини

Кирил Добрев: Дойде Видовден за управлението на Борисов!

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Дойде Видовден за управлението на Бойко Борисов! Рухнаха няколко мита.“ Това обяви на пресконференция в Габрово народният представител от БСП лява България Кирил Добрев, който коментира темата, свързана с крупни нарушения в начина на раздаване на обществените поръчки от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Пред местните медии Добрев цитира отговорите, изпратени до него от министър Лиляна Павлова, от които ставало ясно как за година и половина една пътно-строителна фирма може да увеличи оборота си 100 пъти.

„Само за година и половина Агенция „Пътна инфраструктура“ е дала на фирмата „Агромах“ поръчки на стойност 310 000 000 лв. Тази фирма е една от последните „фирми – любимки“ на премиера Борисов и регионалния министър“, заяви Кирил Добрев.

По думите му голяма част от обществените поръчки са провеждани без възложен конкурс. „Има фирма за автомагистрала „Марица“, спечелила проект на стойност 133 милиона лв. Към този договор се прави анекс и се добавят още 51 милиона, т.е 1/3 се увеличава стойността на магистралата“, поясни той.

Парите обаче били предназначени за определена работа, а средствата трябвало да бъдат усвоени за 32 дни. Интересен е и начинът на плащане, посочи Добрев. Междинното плащане от 31 мил. лв. било извършено сутринта на 31.08.15 г., а окончателното с другите 20 мил. лв. – следобеда на 31.08.15 г.  Фирмата се оказала „шампион“ по бързи поръчки.

Другият визиран от Кирил Добрев анекс по договор е за пътя между Смолян и Михалково. Там през втората половина на месец декември същата фирма е спечелила допълнително 2 мил. лв. към други 19 мил., които трябвало да усвои за 48 часа.

„За всички тези нередности аз и колегата Жельо Бойчев сме информирали главният прокурор и сме изпратили сигнал до прокуратурата, в който сезираме всички тези обществени поръчки, начинът по който се усвояват средствата и имаме ли „прескачане“ на Закона за ОП“, информира народният представител.

Депутатът каза още, че за съжаление тази порочна практика се мултиплицира от национално към регионално ниво. По думите му в Габрово действат три „любими“ фирми, които заедно или по отделно, са си разделили 22 милиона лева през последните 4 години. Той определи този процес като изродена форма на пазарна икономика.

„Понеже днес е Видовден решихме и тях да споменем. Как баща дава на сина, после той на бащата си. Понякога играят заедно, по отделно и понякога в комбинация с трета фирма. Просто вече новите мутри замениха онази престъпна дейност с обществени поръчки, тъй като от тях се печели повече. Говорим за фирми, държащи обществени поръчки за над 1 милиард. Как ви се струва?“, коментира още Добрев.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

1770 нови книги в РБ „Априлов – Палаузов”

Хиляда седемстотин и седемдесет нови книги за габровските читатели по проект на РБ „Априлов – Палаузов”

През месеците ноември и декември фондовете и колекциите на регионална библиотека „Априлов – Палаузов” – Габрово се обогатиха с 1450 заглавия в 1770 тома българска и чужда художествена, детска и специализирана литература от всички области на знанието.

Книгите и другите нетрадиционни източници на информация са закупени по спечелен от библиотеката проект на стойност 22000 лв. В средата на годината Министерство на културата обяви конкурсна сесия по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност” 2019 г. за финансова подкрепа на библиотеките при обновяване на фондовете им с книги и други информационни източници. Заглавията, с които екипът кандидатства, бяха съобразени с търсенията и потребностите на читателската аудитория.

В проекта приоритетно намериха място издания на български автори – 43 %. Общо 258 регистрирани по българското законодателство издателства намериха място в проектното предложение.

Книжните заглавия, които постъпиха в библиотеката обхващат областите наука, философия, психология, право, педагогика, икономика, компютърни науки, изкуство, архитектура, литературознание, история, художествена литература за деца и за възрастни от български и чужди автори.

снимка: РБ „Априлов – Палаузов”

Придобити са ценни справочни издания, речници, карти, учебници от различни висши учебни заведения – НБУ, ВТУ, БАН, СУ, както и учебни помагала и ръководства от различните отрасли на знанието. Закупени са не само книги, а и DVD, пътеводители, албуми, картографски и нотни издания.

Набавени са в повече екземпляри произведенията от списъците за задължителна литература за учениците от 1 до 12 клас. Заглавията, които предлага библиотеката са съобразени с потребностите и изискванията на читателите.

Изпълнени са целите на проекта – на първо място обновяване на библиотечните колекции за насърчаване на интереса към книгата и четенето и развитие на библиотеката като основен център за духовност, придобиване на знания и информация.

Не по-малко важен е стремежът на ръководството и екипа на културната институция за задоволяване нуждите и очакванията на редовните и потенциални потребители на регионалната библиотека за навременна и всеобхватна информация, както и обогатяване различните отдели на библиотеката с разнообразна и качествена по своята художествена стойност литература.

По-голямата част от новонабавените заглавия вече са на разположение на читателите и потребителите на РБ „Априлов – Палаузов” – Габрово!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Пропадна част от ул.“Михаил Петров“

Въвеждат временно ограничение на движението.

Във връзка с необходимост от аварийно укрепване на участък от улица “Михаил Петров“ (връзка между ул. “Македония“ – в участъка й над Централна поща и ул. „Баба Зара“), същата е затворена за движение на товарни автомобили.

Визуализация, Google Street View

В стеснения участък от улицата движението на леки автомобили ще се извършва в само една лента, информираха от Община Габрово.

Стесненият участък е сигнализиран на място с необходимите пътни знаци. През следващите дни ще започнат дейности по неговото укрепване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Биографията на Христо Стоичков вече се предлага в спортната зала

При това на специална цена!

Феновете на футбола вече могат да купят биографията на Христо Стоичков – „Христо Стоичков. Историята.“ в габровската спортна зала „Орловец“.

Най-новата книга за футболната легенда се продава на специална цена от 20 лв. при корична от 25 лв., а на 17 декември от 18.00 часа най-известният български футболист ще бъде в Габрово, за да я представи на публиката и даде автографи на всички желаещи.

Събитието е под надслов 25 г. Златна топка. Христо Стоичков – книга с автограф и ще сложи своеобразен финал на инициативите, свързани с отбелязването на 100 години от първия футболен мач, игран в Габрово.

17 декември, 18.00 часа, Спортна зала „Орловец“

Заедно с Христо Стоичков в Габрово пристигат Владимир Памуков – съавтор на биографията – и Шкумбата и Иво Райчев, които ще се посветят на доброто настроение на публиката, докато Стоичков подписва книгите на феновете и се снима с тях.

По време на събитието в Спортна зала Орловец ще бъде обособен щанд за книги, от където също ще имате възможност да купите биографията на специална цена.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица