Крими, Новини|06.06.2016 15:31

Осъдиха двама лекари за смъртта на Десислава и бебето й

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

С присъда по наказателно дело от общ характер № 1 от 2014 г., постановена днес, 6 юни 2016 г., състав на Окръжен съд – Габрово, с председател съдия Попов, осъди двама лекари от „Акушеро-гинекологично отделение” в МБАЛ „Д-р Т. Венкова” – Габрово за причинена смърт на родилката Десислава и на новородено й бебе, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

Съдът определи ефективно наказание от 5 години лишаване от свобода за подсъдимия Д.А., а подсъдимата С.К. бе осъдена на 3 години лишаване от свобода – условно, с 5 години изпитателен срок. Двамата бяха лишени и от право да упражняват лекарска професия за определен срок.

Съдът призна двамата подсъдими за виновни в това, че през периода 18 септември – 4 октомври 2013 г., в Габрово и в Плевен, Д.А. като началник (завеждащ) и дежурен лекар в „Акушеро-гинекологично отделение” в МБАЛ „Д-р Т. Венкова” и подсъдимата С.К. като дежурен лекар в същото отделение, нарушили разпоредби на: Закона за лечебните заведения, Наредба № 32 от 2008 г. за Утвърждаване на медицински стандарт „Акушерство и гинекология”, Правила за добра медицинска практика 2005 година, Правилник за устройството, дейността и вътрешния ред в МБАЛ „Д-р Т. Венкова” Габрово, Правилник за устройство, дейността и вътрешния ред в АГ отделение и Закона за здравето, а подсъдимата С.К. – и Длъжностната характеристика на лекар акушер-гинеколог в АГО, като всички пропуски и нарушения довели до причиняване на смъртта на новородено бебе на 26 септември 2013 г. в неонатологичното отделение на МБАЛ – Габрово и до смъртта на майката, починала на 4 октомври 2013 г. в УБАЛ в Плевен.

За извършеното престъпление подсъдимият Д.А. бе осъден на 5 години лишаване от свобода, което наказание да изтърпи при първоначален общ режим. На основание чл.160 ал.1 във вр. с чл.37 т.7 от НК Д.А. бе лишен и от право да упражнява лекарска професия за срок от 5 години.

На подсъдимата С.К., съдът определи наказание от 3 години лишаване от свобода, изпълнението на което, на основание чл.66 ал.1 от НК, бе отложено с изпитателен срок от 5 години. Същата подсъдима бе лишена от право да упражнява лекарска професия за срок от 3 години.

Присъдата подлежи на въззивно обжалване или протестиране пред Апелативен съд – гр. Велико Търново в 15-дневен срок.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Етикети: , , , , ,
  • Споделете тази публикация:
  • Facebook
  • Twitter

Напиши коментар