Свържи се с нас

Новини

Скандално! Общината даде 20 бона за два стари пикапа

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Община Габрово е сключила договор за доставка на два стари пикапа „Опел Кампо“, произведени съответно през 1997 г. и 1999 г., предназначени за общинското звено „Озеленяване“, на обща стойност 19 920 лв. Поканата е била изпратена само до една единствена старозагорска фирма, работеща от месец януари тази година, а стойността на всяка една покана е 9960 лв. с ДДС.

Тези потресаващи данни изнесе пред представители на местните медии по време на пресконференция председателят на БСП – Габрово Кристина Сидорова, която коментира темата с малко известния публичния харч.

„Това е недопустимо и шокиращо. Единият автомобил е на 19 години, а другият е на 17 г. Почти 20-годишни „трошки“. При проверка в интернет установих, че такива пикапи, със същите технически характеристики, са с реална стойност около 4 500 лв., най-скъпият. Да не говорим каква е стойността им в Германия, която е в пъти по-ниска“, информира тя.

Председателят на левицата беше категорична, че на цената на един пикап Габрово е можело да има 2 други и спестен ресурс от 10 000 лв. на общинското звено „Озеленяване“, но сега картината е друга – 20 000 похарчени лева и два пикапа, с навъртян завиден километраж и години зад гърба си.

„Кой разреши да се харчат парите на габровци по този скандален начин? Кой разреши да се дадат 10 000 лв. за нещо, което реално струва 4 500 лв.? Защо нашите пари се харчат по този начин и кой се облагодетелства от това“, попита Кристина Сидорова.

По думите й Община Габрово не прави изключение от скандалите с автомобилите, „завладели“ различни министерства и ведомства в страната през последните няколко месеца, но никой не смее да повдигне въпроса в местната общественост.

Двете плащания по договора за доставка на автомобилите са извършени на 16 май 2016 г. Председател на комисията, провела скандалния търг за двете превозни средства, е Момчил Дончев, директор на общинското звено „Озеленяване“, брат на вицепремиера Томислав Дончев.

Пред журналистите Сидорова беше категорична, че ще изисква явяването му в залата на Общински съвет – Габрово, където пред всички местни парламентаристи да обясни мотивите за закупуването с общински средства на двата стари автомобила. „Това, ако не е източване на публичен ресурс – здраве му кажи“, добави тя.

Сидорова припомни пред журналистите, че от 15 април 2016 г. в България действа нов Закон за обществените поръчки, според който има доста по-затегнати критерии за избор на изпълнители, гарантиращ по-прозрачното избиране на спечелилия обществената поръчка и контрол.

„Дали по тази причина или по някоя друга, която не ни е известна, но от 31 март до 13 април 2016 г. в Общината са обявени 31 обществени поръчки, на обща стойност над 2 000 000 лв. Буквално ден преди влизането на новия Закон на 15 април, 31 поръчки са пуснати в последния момент. От 14 април до ден днешен, 30 май, няма нито една обществена поръчка. Интересно защо?!“, заяви лидерът на габровските социалисти.

Според Кристина Сидорова по всичко личи, че явно Общината е бързала с обществените поръчки, които да бъдат пуснати по стария Закон.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Наркотиците забъркаха неприятности за още двама

Двама мъже, 49-годишен жител на село Скурново, общ. Роман, и 30-годишен севлиевец, бяха задържани заради притежание на наркотични вещества. От тях са били конфискувани метамфетамини, амфетамини и канабис.

На 18 октомври в севлиевската полиция е било образувано досъдебно производство срещу 49-годишния жител на село Скурново, за когото били установени достатъчно данни, че е придобил и държи наркотици.

При проведени процесуално-следствени действия, мъжът предал доброволно на разследващите кутийка, съдържаща бяло прахообразно вещество и таблетка, реагирали при полеви нартотест на наркотичното вещество „амфетамин“.

След приключване на работата по цялостното документиране на случая, материалите по разследването ще бъдат изпратени в прокуратурата.

снимка: Пресцентър МВР, Архив

На следващия ден, 19 октомври, около 22.10 часа, на улица „Стефан Пешев“ в Севлиево, автопатрулен екип спрял за проверка лек автомобил, управляван от 24-годишен местен жител, с когото заедно бил и 30-годишният пътник от същия град.

При проверката на моторното превозно средство, в джоб на предна дясна врата, служителите намирили полиетиленов плик, съдържащ зелена суха листна маса и дванадесет зелени на цвят таблетки.

От проведения на място наркотест било установено, че листната маса реагирала на наркотичното вещество „марихуана“, а таблетките реагирали на наркотичното вещество „метамфетамин“.

Спрямо пътника била наложена полицейска мярка „задържане за срок до 24 часа“. По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Студенти от Национална художествена академия на практическо обучение в „Етър”

Студенти от трети курс, специалност „Метал” на Национална художествена академия, проведоха традиционната си практика в музей „Етър”. Тя е съобразена с учебните задачи на студентите през предстоящите два семестъра. Жанрът, който изучават е медална скулптура.

снимка: Музей „Етър“

„Целта ни е бързо въвеждане на младите колеги в спецификите и проблемите, съпътстващи създаването на художествени произведения в конкретната сфера. Медалът като обект, освен вид отличие, е част от съвременното и традиционно изкуство. Сцени и изображения, изпълнени в класически релеф, третиране на различни материали и техники, в допълнение с използване на символи и знаци, правят медалната скулптура разнообразна и интересна за зрителя”, коментира асистент Венцислав Шишков, който проведе практическото обучение на групата студенти в музея.

снимка: Музей „Етър“

В рамките на четири работни дни, участие в занятията взеха Елена Каушал, Рая Златкова, Валери Козарев, Цветан Панайотов и Павел Петков. Те направиха релефни изображения от гипс, които след това бяха отлети в метал.

снимка: Музей „Етър“

„През настоящата учебна година в предметите „Композиция” и „Метал”, работата на студентите е обвързана с участия в ежемесечен международен уъркшоп по проект на проф. Богомил Николов, в национални и международни изложби и конкурси.

снимка: Музей „Етър“
снимка: Музей „Етър“

Събитието е от особено значение с цел продуктивност, сплотяване и създаване на колектив, поддържащ творческа атмосфера с предпоставки за осъществяване на художествени идеи и бъдещи артистични реализации”, каза още асистент Венцислав Шишков.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габровски лекар получи награда на церемонията „Лекар на годината 2019 г.“

снимка: Личен архив

Габровският лекар д-р Николина Цанева получи награда от Българския лекарски съюз (БЛС) по време на церемонията „Лекар на годината 2019“.

Доктор Цанева, която е кардиолог с дългогодишна практика, работила и в чужбина, получи почетен знак и грамота в категорията „Отличен лекар от РК Габрово“ в навечерието на празника Ден на българския лекар.

На събитието в столицата, състояло се на 17 октомври, бяха отличени в няколко категории най-заслужилите български лекари, сред които и габровският специалист.

Всички лекари, които имат право да практикуват в България, са точно 31 384. Студентите, учещи медицина, са близо 11 хил., но не всички успяват да се дипломират, а други напускат страната.

снимка: Личен архив

Добрата новина е, че броят на медиците, които имат желание да работят извън България, не расте, а леко намалява. Сега те са под 400 на година, разкриват от БЛС.

Тази година Българският лекарски съюз реши да връчи и три специални награди. Едната от тях посветена на инициативата “Добрата дума лекува“, която е част от националната кампания срещу насилието над медици #ПребориГнева.

В централата на съсловната организация бяха изпратени стотици благодарствени писма, придружени със снимки. Най-много “добри думи” бяха получени за д-р Здравко Пенков от Сливен, който беше отличен по време на церемонията.

Другите две специални награди бяха връчени на д-р Елиас Хаддад, който оперира под светлината на фенер и д-р Илиян Траянов, който заедно с колегите си от МБАЛ- Пазарджик, спаси родилка с амниотична емболия и ДИК синдром.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица