Новини|19.05.2016 11:27

Открити уроци с ученици в Държавен архив – Габрово

снимка: Държавен архив - Габрово

снимка: Държавен архив – Габрово

Като част от популяризирането на дейността си, Държавен архив – Габрово, за втора поредна година с организационната подкрепа на Регионалния инспекторат по образование, проведе открити уроци с ученици от Габровска област. В продължение на два месеца, читалнята на Архива се превърна отново в класна стая.

„От март до май изнесохме 18 открити урока с ученици от 5 до 11 кл. При нас бяха деца и учители от габровските основни училища „Ран Босилек”, „Неофит Рилски”, „Христо Ботев”, „Иван Вазов”, „Св. Св. Кирил и Методий”, от СОУ „Отец Паисий”, ПМГ „Иван Гюзелев”, Национална Априловска гимназия, от ПГИ „Рачо Стоянов” – Дряново и от СОУ „Васил Левски” – Севлиево“, информират от Архива.

снимка: Държавен архив - Габрово

снимка: Държавен архив – Габрово

Броят на посрещнатите гости достигна 380. Увеличи се и броят на училищата, чиито ученици посетиха институцията.

„Особено радващо беше отношението на педагозите от ОУ „Христо Ботев” – Габрово – при нас дойдоха всички ученици от 5 до 8 кл. включително, посрещнахме и първите си гости от дряновско училище“, споделят още от Държавен архив – Габрово.

снимка: Държавен архив - Габрово

снимка: Държавен архив – Габрово

Основната тема на проведените уроци беше „Габрово през годините в снимки и картички от края на XIX до 70-те год. на XX век”, изложението беше оформено в мултимедийна презентация, включваща снимки и картички на изгледи от старо Габрово, на централни улици, на мостове, училища, емблематични сгради (част от които вече ги няма) и на паметници.

Целта беше чрез старите фотоси и картички да бъдат показани важни събития и факти от миналото на нашия роден град, определили неговия облик и история, водени от мисълта на големия български поет Димчо Дебелянов, че „…който не обича родното си място и не пази скъпи спомени за него – той е изгубен човек…”.

снимка: Държавен архив - Габрово

снимка: Държавен архив – Габрово

„За учениците от Севлиево, подготвихме специална виртуална разходка със стари фотоси на забележителности и известни личност от техния град.

Всеки урок се превръщаше в различно преживяване, пречупено през детските очи. Част от учениците реагираха емоционално по време на презентацията и задаваха въпроси: защо са разрушени старите каменни мостове („Конашки” и „Шиваров”), защо е разрушен Габровския девически манастир, къде се намира красивата сграда, дарена от Пенчо Семов за старопиталище и др., искаха да научат повече за част от показаните паметници (на въстаниците на Капитан дядо Никола, на Чардафон, на Никола Войновски и др.) и къде се намират, слушаха с интерес историята на габровската ж.п. гара и на тунела през Шипка, превърнал се в одисея, искаха да научат повече за дарителите на габровските училища, за благотворителната дейност на Пенчо Семов, за живота, кипял в габровския Летен театър, за съдбата на прекрасната сграда на Женско благотворително дружество „Майчина грижа”, габровския колодрум, градския басейн и др.

Изпитваха голямо задоволство, когато успяваха да разпознаят някои от показаните обекти, откриваха разлики между старите снимки и сегашния изглед на габровски училища като Априловската гимназия, ОУ „Н. Рилски”, влюбиха се в приказните изгледи от парк „Маркотея”, заснети през 70-те год. на миналия век и др., по този начин, учениците станаха част от самия урок, не бяха пасивна страна.“

„В края на м. април проведохме два урока, посветени на 140-та годишнина от Априлската епопея. Нарекохме ги „Уроци по родолюбие – 140 г. безсмъртие”, като целта ни беше да припомним на учениците делото на Цанко Дюстабанов, Тотю Иванов, поп Харитон, Никола Войновски и др. големи герои от Април 1876 г., повели четите си към безсмъртието.

Показахме им как да пазим паметта за тях чрез издигнатите паметници, запазените документи и издадените книги.

Децата проявиха изключителен интерес и задаваха въпроси: къде се намират паметниците на представените герои, кога са издигнати, как са се свързали преди повече от 30 г. габровски ученици с внука на Райна Княгиня, какви са били нейните синове, имаме ли техни снимки, живи ли са внуците й днес, а те имат ли деца, имаме ли снимки на журналиста Джануариъс Макгахан, на неговите наследници, каква е тяхната история. Със сигурност, това бяха уроците, на които учениците бяха най-активни.

Въпросите на младите граждани на Габрово излязоха от контекста на презентираната тема, те питаха за начина на съхраняване на документите, за условията и реда за тяхното използване, за начина на доставка и връщане обратно в хранилищата, за използването на огромния снимков масив. Питаха ни как постъпват документите при нас, разказвахме им за огромния труд на вече поколения архивисти, работили усърдно с институции, граждани, личности, за да съберат зрънце по зрънце миналото на родния край.

Догодина очакваме нашите млади приятели пак при нас. Шестокласници от габровско училище заявиха тема, по която ние ще им разкажем и покажем документи, а те самите ще извършат издирвателска дейност, за да попълнят част от историята на семейството си, на рода, на Габрово и на България.“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Етикети: , , , , ,
  • Споделете тази публикация:
  • Facebook
  • Twitter

Напиши коментар