Свържи се с нас

Новини

Открити уроци с ученици в Държавен архив – Габрово

снимка: Държавен архив - Габрово

снимка: Държавен архив – Габрово

Като част от популяризирането на дейността си, Държавен архив – Габрово, за втора поредна година с организационната подкрепа на Регионалния инспекторат по образование, проведе открити уроци с ученици от Габровска област. В продължение на два месеца, читалнята на Архива се превърна отново в класна стая.

„От март до май изнесохме 18 открити урока с ученици от 5 до 11 кл. При нас бяха деца и учители от габровските основни училища „Ран Босилек”, „Неофит Рилски”, „Христо Ботев”, „Иван Вазов”, „Св. Св. Кирил и Методий”, от СОУ „Отец Паисий”, ПМГ „Иван Гюзелев”, Национална Априловска гимназия, от ПГИ „Рачо Стоянов” – Дряново и от СОУ „Васил Левски” – Севлиево“, информират от Архива.

снимка: Държавен архив - Габрово

снимка: Държавен архив – Габрово

Броят на посрещнатите гости достигна 380. Увеличи се и броят на училищата, чиито ученици посетиха институцията.

„Особено радващо беше отношението на педагозите от ОУ „Христо Ботев” – Габрово – при нас дойдоха всички ученици от 5 до 8 кл. включително, посрещнахме и първите си гости от дряновско училище“, споделят още от Държавен архив – Габрово.

снимка: Държавен архив - Габрово

снимка: Държавен архив – Габрово

Основната тема на проведените уроци беше „Габрово през годините в снимки и картички от края на XIX до 70-те год. на XX век”, изложението беше оформено в мултимедийна презентация, включваща снимки и картички на изгледи от старо Габрово, на централни улици, на мостове, училища, емблематични сгради (част от които вече ги няма) и на паметници.

Целта беше чрез старите фотоси и картички да бъдат показани важни събития и факти от миналото на нашия роден град, определили неговия облик и история, водени от мисълта на големия български поет Димчо Дебелянов, че „…който не обича родното си място и не пази скъпи спомени за него – той е изгубен човек…”.

снимка: Държавен архив - Габрово

снимка: Държавен архив – Габрово

„За учениците от Севлиево, подготвихме специална виртуална разходка със стари фотоси на забележителности и известни личност от техния град.

Всеки урок се превръщаше в различно преживяване, пречупено през детските очи. Част от учениците реагираха емоционално по време на презентацията и задаваха въпроси: защо са разрушени старите каменни мостове („Конашки” и „Шиваров”), защо е разрушен Габровския девически манастир, къде се намира красивата сграда, дарена от Пенчо Семов за старопиталище и др., искаха да научат повече за част от показаните паметници (на въстаниците на Капитан дядо Никола, на Чардафон, на Никола Войновски и др.) и къде се намират, слушаха с интерес историята на габровската ж.п. гара и на тунела през Шипка, превърнал се в одисея, искаха да научат повече за дарителите на габровските училища, за благотворителната дейност на Пенчо Семов, за живота, кипял в габровския Летен театър, за съдбата на прекрасната сграда на Женско благотворително дружество „Майчина грижа”, габровския колодрум, градския басейн и др.

Изпитваха голямо задоволство, когато успяваха да разпознаят някои от показаните обекти, откриваха разлики между старите снимки и сегашния изглед на габровски училища като Априловската гимназия, ОУ „Н. Рилски”, влюбиха се в приказните изгледи от парк „Маркотея”, заснети през 70-те год. на миналия век и др., по този начин, учениците станаха част от самия урок, не бяха пасивна страна.“

„В края на м. април проведохме два урока, посветени на 140-та годишнина от Априлската епопея. Нарекохме ги „Уроци по родолюбие – 140 г. безсмъртие”, като целта ни беше да припомним на учениците делото на Цанко Дюстабанов, Тотю Иванов, поп Харитон, Никола Войновски и др. големи герои от Април 1876 г., повели четите си към безсмъртието.

Показахме им как да пазим паметта за тях чрез издигнатите паметници, запазените документи и издадените книги.

Децата проявиха изключителен интерес и задаваха въпроси: къде се намират паметниците на представените герои, кога са издигнати, как са се свързали преди повече от 30 г. габровски ученици с внука на Райна Княгиня, какви са били нейните синове, имаме ли техни снимки, живи ли са внуците й днес, а те имат ли деца, имаме ли снимки на журналиста Джануариъс Макгахан, на неговите наследници, каква е тяхната история. Със сигурност, това бяха уроците, на които учениците бяха най-активни.

Въпросите на младите граждани на Габрово излязоха от контекста на презентираната тема, те питаха за начина на съхраняване на документите, за условията и реда за тяхното използване, за начина на доставка и връщане обратно в хранилищата, за използването на огромния снимков масив. Питаха ни как постъпват документите при нас, разказвахме им за огромния труд на вече поколения архивисти, работили усърдно с институции, граждани, личности, за да съберат зрънце по зрънце миналото на родния край.

Догодина очакваме нашите млади приятели пак при нас. Шестокласници от габровско училище заявиха тема, по която ние ще им разкажем и покажем документи, а те самите ще извършат издирвателска дейност, за да попълнят част от историята на семейството си, на рода, на Габрово и на България.“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Бюлетините за местния вот пристигнаха в Габрово

Днес, 18 октомври, в Областна администрация – Габрово пристигнаха бюлетините за произвеждане на изборите за общински съветници и кметове на 27 октомври, информираха от администрацията на губернатора.

снимка: Областна администрация – Габрово

Общият брой за област Габрово е 243 300. Заедно с методическите указания са предадени на представителите на общините в присъствието на ОИК – Габрово.

снимка: Областна администрация – Габрово

Съхранението им ще бъде в специално обособени и охраняеми помещения, определени със Заповед на Кмета на съответната община.

снимка: Областна администрация – Габрово

За предстоящите избори към момента са разкрити общо 236 броя секции за област Габрово – разпределени по общини както следва: за община Габрово – 117; за община Севлиево -71; за община Трявна – 22; за община Дряново – 26, като в това число попадат и подвижните избирателни секции и секциите в болнични заведения.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Спипаха габровски наркодилър с над половин кило марихуана

Районната прокуратура в Габрово задържа за срок от 72 часа мъж, държал в дома си наркотични вещества.

В хода на разследването, с постановление от 17 октомври, мъж с инициали Ц. И. е привлечен в качеството на обвиняем за това, че на същата дата в къща в Габрово, държал без надлежно разрешително високорискови наркотични вещества – канабис, с тегло 560 грама.

След преценка на събраните по делото доказателства с оглед на това, че същите сочат за обосновано предположение за съществуваща реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление, тъй като той е привлечен като обвиняем за извършено тежко умишлено престъпление, ще бъде направено искане пред Районен съд – Габрово за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Под ръководството на Района прокуратура – Габрово действията по разследването продължават.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Справедливост и сигурност

*Местни избори 2019. Купуването и продаването на гласове е престъпление*

снимка: Местна коалиция „ВМРО – Българско национално движение“ (ВМРО – БНД, СДС)

Справедливост и сигурност
Програма на МК „ВМРО – Българско национално движение“ (ВМРО-БНД, СДС) за управление и развитие на гр. Габрово:

1. Стимулиране и привличане на инвестиции в града и общината. Създаване на подходяща бизнес среда за всички предприемачи и пълно съдействие за реализация на техните проекти.

2. Създаване на сигурна и безопасна градска среда. Ред, дисциплина и контрол за спазването на наредбите и законите от всички граждани, без толериране на някои групи от тях.

3. Габрово – средище на единение, духовност, знание и традиции и същевременно център на високо технологична индустрия и дигитална икономика.

4. Местни референдуми и допитвания до гражданите по въпроси от значим обществен интерес. Диалог с хората за стимулиране на гражданското участие в управлението.

5. Нулева толерантност към корупцията на всяко ниво. Отговорност и прозрачност в действията на общинската администрация.

6. Качествено образование в дух на родолюбие, национално достойнство и съхраняване на българщината и професионално съобразено с изискванията на съвременното технологично развитие.

7. Чувствително увеличаване на бюджета и реална подкрепа за спорт, култура, отдих и туризъм, фолклорни традиции, както и поддържането и опазването на културните, историческите и архитектурните паметници в Общината.

8. Водене на справедлива социална политика и социална защита, ефективно и гарантирано здравеопазване.

9. Бързи и улеснени административни процедури. Подобряване и дигитализация на услугите. Чувствително повишаване на компетентността на администрацията на Община Габрово.

10. Разработване и реализация на проекти за развитие и подобряване на градската среда, общинската инфраструктура, транспорта и благоустройството на града. Пълен контрол по качеството на изпълнението на обществените поръчки.

11. Засилване на взаимодействието на всички нива между местната власт, бизнеса, неправителствения сектор и гражданите.

12. Национална и международна реклама на Габрово и популяризирането на града като място за развитие на различни видове туризъм. Участие в държавни и Европейски програми за археологически проучвания и разкопки.

*Публикуваният материал е предоставен от МК „ВМРО – БНД“ (ВМРО – БНД,СДС). Местни избори 2019. Купуването и продаването на гласове е престъпление*

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица