Свържи се с нас

Новини

Обединяват 2 училища в Севлиево, учителите остават на работа

Едното училище има база, но няма ученици, другото – обратното

Published

on

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Обединяват 2 училища в Севлиево, учителите остават на работа. Едното училище има база, но няма ученици, другото – обратното.

Предложението за преструктуриране, което общинските съветници предстои да гласуват на следващата сесия, предвижда материалната база на НУ „Св. св. Кирил и Методий“ да се предостави за начална степен на ОУ „Стефан Пешев” и учениците от началното училище да се пренасочат към него, или друго (по избор на родителите).

В резултат на трансформацията няма да останат безработни учители и ще бъдат отпуснати средства за основен ремонт на сградния фонд по Национална програма „Оптимизация на училищната мрежа”, модул „Оптимизиране на училищната мрежа”. С това действие се решават няколко проблема – ще се повиши качеството на учебния процес, ще се модернизира базата и ще се намалят нерентабилните разходи.

НУ „Св. св. Кирил и Методий“ е с 60 % спад в броя на учениците, сочи справка за последните 10 години. Броят им намалява с всяка следваща година и тенденцията е трайна – от 214 ученици през 2006 г., на 134 през 2015 г.

Демографската криза при сегашния брой училища, води до голям брой маломерни и слети паралелки – това намалява качеството на образователния процес при липсва на ефективност на разходите. През учебната 2006/2007 година в общинските училища е имало 3 120 деца, а през настоящата 2015/2016 година те са 2 545. Това е проблем в национален мащаб, но последствията от него се решават на общинско ниво, отчитайки спецификите на общината и всяко населено място – демографски промени, население, етнос, географско разположение, транспорт, материална база и др.

През настоящата учебна година първокласниците в НУ „Св. св. Кирил и Методий“ са малко над минималния брой (по Наредба № 7). Допуснато е сформиране на маломерна паралелка в III б клас с 11 ученика. Няколко последователни години, нормативната пълняемост на I клас се постига със записване на ученици на 6 години (през учебната 2015/2016 – 3 деца), а в подготвителната група – 7 от децата са на 5 години. А 32 % от децата, които се обучават в НУ „Св. св. Кирил и Методий“ пътуват от други населени места, вкл. и от такива, в които има училище, което се дължи на избора, направен от родителите, в търсене на по-добро качество на образованието (Ловнидол, Дамяново, Крушево, Горна Росица, Батошево, Душево, Градница). Обучението в НУ „Св. св. Кирил и Методий” се осъществява до ІV клас, като след това класовете се разформироват и бъдещите петокласници не остават в училището, а се записват другаде. В същото време материалната база на училището е добра, има физкултурен салон и столова за хранене, но от 12 класни стаи се използват само 8.

С обединяването чрез закриване се решава и друг проблем – с материалната база на ОУ „Стефан Пешев”, където има постоянен брой ученици с тенденция към увеличаване през годините. В първи клас има по три паралелки с оптимална пълняемост, но част от класовете са в сградата на бившето Абаджийско училище, което има само с 6 класни стаи и няма физкултурен салон. Това създава затруднение при организацията на учебния процес и седмичното разписание на часовете и в това училище (за разлика от НУ „Св. св. Кирил и Методий”, където проблем е обратното – база има, но няма ученици).

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица