Новини, Общество|16.05.2016 14:56

Възстановка на сраженията в месността Боазът (снимки)

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

На 14 май в полите на Балкана, в местността Боазът край село Кръвеник оживяха безсмъртният подвиг на героите от Априлската епопея. Млади и стари от цялата община Севлиево се събраха да почетат паметта на загиналите за свободата на България по време на сраженията в местността преди 140 години.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

В баталните сцени се включиха Регионалните клонове на Дружество „Традиция“ – Копривщица, Плевен, Велики Преслав, Шумен, Нова Загора, Панагюрище, Стара Загора, Габрово и Ловеч. О

сновен организатор на възстановката е регионален клон „Тридесет и четвърти пехотен троянски полк Априлци – Тоян“.

В събитието се включиха кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов, заместник-областният управител на Област Габрово Иглика Събева, Здравка Лалева – председател на Общински съвет – Севлиево, подполковник Иван Ангелов – началник на Военно окръжие – Габрово, заместник-кметове на Община Севлиево, кметове на кметства в общината, общински съветници, директори на учебни заведения, ученици и граждани.

Слово за подвига на героите от Априлското въстание в Севлиевския край произнесе Найден Петров – директор на Исторически музей – Севлиево. След което всички гости имаха възможността да се потопят във въстаническата атмосфера от преди 140 години.

Програмата завърши с музикално изпълнение на Севлиевска духова музика. А кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов връчи почетни грамоти на ръководителите на Регионалните клонове на Дружество „Традиция“.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

През бунтовната 1876 година Севлиевският балкан е един от трите центъра на масови въстанически действия, наред със Средногорието и Родопите. На въстание се вдигат трите големи села Батошево, Кръвеник, Ново село и прилежащите им 19 махали. За защитата на трите прохода идват чети и отделни въстаници и от други села – Гъбене, Душево, Столът и Дебнево. На помощ на „Балканската република” идва и се сражава и Габровската чета начело с войводата Цанко Дюстабанов.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Тези събития станали възможни, благодарение на ясното народностно самосъзнание и будния възрожденски дух на населението в Севлиевския край. То не остава встрани от общонародното движение за национално освобождение.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

През 1875 година е възстановен Севлиевският таен революционен комитет с председател Стефан Пешев, деловодител Йонко Карагьозов, секретар Сава Хаджиангелов, членове: Никола Дабев, Никола Генев, Иван Преснаков и редица други. Най-важната задача пред Севлиевския комитет била възстановяването на старите и създаването на нови революционни комитети, особено в балканските села с чисто българско население – Гъбене, Батошево, Кръвеник, Ново село.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Поради предателство и последвалите арести, в града не избухва въстание, но на 1 май, недалеч от село Кръвеник, на връх Бабан се събират на общо събрание над 250 души, представители на Севлиевския революционен комитет, на селата и махалите от Централния Балкан. Кметът на селото Фильо Радев Миленов и инструкторът на Окръжния революционен комитет Дончо Фесчиев обявяват началото на въстанието.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Турските власти в Севлиево научават за бунта на непокорните балканджии. Свикано е турското опълчение – башибозук, под командата на Севлиевския каймакамин Саадулах ефенди, а до Търново е изпратена телеграма с искане за редовна войска. От Плевен тръгват 1 500 конни черкези и абази, начело с каймакамина Дели Неджиб.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

От 2 до 11 май в полите на Балкана се водят ожесточени боеве за защитата на Батошевския, Граднишкия и Дебневския боази. Последното сражение е под легендарния връх Марагидик. Последователно са превзети, разграбени и опожарени селата Батошево, Кръвеник и Ново село, убити са стотици мъже, жени и деца, а осем от ръководителите на въстанието, начело с председателя на революционния комитет Стефан Пешев са обесени на площада в Севлиево. Признателните потомци издигат на това място през 1894 година Паметник на свободата – един от символите на града.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Ние, потомците ревниво пазим възрожденската история на своя град и това може да се види в реставрираните и грижливо поддържани паметници, паметни плочи и исторически места, в експозициите на Историческия музей, в томовете краеведческа литература, юбилейни вестници, сборници и дипляни.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Но най-голямото ни богатство са децата и подрастващите, с които организираме чествания, викторини и конкурси на историческа тематика, за да бъде предадена и на следващите поколения любовта към славната ни история и преклонението пред героизма на предците ни.

Поклон, дълбок поклон пред паметта на героите от април 1876 година !

Напиши коментар