Свържи се с нас

Новини

Преподавател от Университета е избран за Senior Member of the IEЕЕ

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Институтът на инженерите по електротехника и електроника /Institute of Electrical and Electronics Engineers/(IEEE) е най-голямата професионална организация в света с основна цел развитието на технологични нововъведения и върхови постижения в полза на човечеството.

Повече от 420 000 учени от 160 страни по света членуват в института, като 45% от тях са граждани на държави различни от САЩ. Институтът е световен лидер в разработването на стандарти в радиоелектрониката и електротехниката.

На 03 декември 2015 година проф. Даскалов, който е член на IEEE от 1995 година, получи покана от Michelle Effros, президент на IEEE Information Theory Society, да кандидатства за позицията Senior Member of the IEEE.

Процедурата изисква изготвянето на три рецензии от членове на Института, които трябва да са поне Senior Member, Life Senior Member, Fellow или Life Fellow of the IEEE. Двама от рецензентите на проф. Даскалов са от Канада (University of Victoria, University of British Columbia), а третият е от Норвегия (University of Bergen). Единият от тях е бивш президент на IEEE Information Theory Society.

Базирайки се на професионалната биография на проф. Даскалов, на неговия списък с публикации и списък с цитирания, те изпращат кратки рецензии със съответната препоръка.

На своето заседание на 23 април 2016 г. в Атланта, САЩ, комитетът по разглеждане на кандидатурите и номинациите за Senior Member of the IEEE избра проф. Румен Николов Даскалов за Senior Member of the IEEE.

Румен Даскалов

Проф. дмн Р. Даскалов завършва висшето си образование във факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1978 година. През 1994 г. защитава дисертация в областта на алгебричната и комбинаторна теория на кодирането на тема „Граници за двоични и троични линейни кодове“ (научен ръководител: проф. дмн Стефан Додунеков, академик и председател на БАН) и получава образователната и научна степен „доктор“. През 2006г. защитава дисертация за научната степен „доктор на математическите науки“ на тема „Оптимални линейни кодове над малки крайни полета“.

През учебната 1978/1979 година е учител по математика в ПМГ “Академик Ив. Гюзелев“-Габрово. От 1979 година е на работа в катедра „Математика“ към Технически университет -Габрово, като през 1997 г. става доцент, а през 2008 г. – професор.

Той е Senior Member of the IEEE, Member of American Mathematical Society, и член на Съюза на математиците в България /СМБ/. От 2001 г. е председател на СМБ – Габрово и отговаря за организирането на националното математическо състезание „Хитър Петър“. Състезанието се провежда от СМБ – Габрово всяка втора събота на октомври (виж. www.smb-gabrovo.com). Проф. Даскалов организира и международните и национални математически състезания: „Черноризец Храбър“, „Иван Салабашев“, European Kangaroo, Australian Math Competition.

Научните му интереси са в областта на алгебричната и комбинаторна теория на кодирането, оптималните линейни кодове, арки и блокиращи множества в крайни проективни геометрии, оптимизация и обучение по математика.

Проф. дмн Румен Даскалов е анонимен рецензент на: IEEE Transactions on Communications and IEEE Transactions on Information Theory; Information Sciences; Designs; Codes and Cryptography; ARS Combinatoria; Applied Mathematics Letters и Mathematical Reviews. От 2012 г. е член на борда на редакторите на международното научно списание Journal of Discrete Mathematics, Hindawi Publishing Corporation.

Член е на програмния комитет на международната научна конференция УНИТЕХ, ТУ-Габрово от 2008 г., и на девет International WSEAS Conferences (2004 – 2006).

През последните 20 години е член или ръководител на 11 университетски и\или национални научни проекта в областта на оптималните линейни кодове.

Автор е на над 100 научни статии и доклади и има над 160 цитирания.

Биографията му е включена в Marquis Who’s Who: Who’s Who in the World 2005 и Who’s Who in Science and Engineering.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Политическите партии в Севлиево се разбраха за състава на СИК

Общо 501 ще бъдат членовете на избирателните комисии по време на вота на 27 октомври

Политическите партии в Севлиево постигнаха съгласие за сформиране съставите на секционните избирателни комисии (СИК) за произвеждането на изборите за общински съветници и за кметове на 27 октомври т.г. Консултациите бяха открити от кмета на Община Севлиево д-р Иван Иванов.

При представянето на съставите на СИК никоя от партиите не възрази срещу подредбата им в комисиите. След решение на ЦИК Общинската избирателна комисия – Севлиево определи броя и членовете на всяка секционна избирателна комисия.

снимка: Община Севлиево

ОИК разпредели местата в комисиите и техните ръководства между партиите и коалициите на територията на Община Севлиево. Общият брой членове на СИК за предстоящите местни избори е 501.

От тях на Политическа партия ГЕРБ се падат 154 броя, а за Коалиция „БСП за България“ са 132 броя. По 69 са членовете или ръководствата в СИК на политическите партии ДПС, Коалиция „Обединени патриоти“ и Политическа партия „Воля“. Коалиция „Демократична България – обединение“ ще има 8 членове в СИК.

Общо членовете в секционните комисии на предстоящите избори ще са 294, а ръководството ще е от 207 човека, разпределени съгласно решенията на Общинската избирателна комисия.

снимка: Община Севлиево

На предстоящите избори в Севлиево ще има и две подвижни избирателни секции, стана ясно по време на консултациите. Политическите партии постигнаха съгласие и за състава на тези две избирателни секции.

Съгласно Изборния кодекс хората с трайни увреждания, желаещи да упражнят своето изборно право в подвижните секции, могат да заявят това до 12 октомври. Двете секции ще бъдат също с петима членове.

Политическите партии в Севлиево постигнаха консенсус и при избора на членове и ръководства за подвижните избирателни секции.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Фестивал на виното тази събота и неделя на Боженци

Фестивал на виното ще се проведе тази събота и неделя в МАИР „Боженци“, край Габрово. Официалното откриване ще се състои на 21 септември от 14:00 ч., в Изложбената зала на „Старото Школо“ в АИР „Боженци“.

За празничната атмосфера на фестивала ще се погрижи Детски фолклорен ансамбъл „Габровче“ с главен художествен ръководител – Лъчезар Захариев. В Старото Школо гостите на резервата ще имат възможност да дегустират от продуктите на различни производители, вносители и търговци на винени продукти.

Поради метеорологичните условия, атракцията „Рисуване с вино“ ще се представи в Изложбената зала, а не в къщата -музей „Баба Райна“. Там всеки желаещ, безплатно, ще има възможност да се изправи пред предизвикателството, собственоръчно да сътвори художествен шедьовър с вино.

Под ръководството на художничката Росица Миладинова, гостите ще могат да рисуват върху хартия в нюанси от божествената напитка.

„Заповядайте в Боженци! Потопете се в едно естетическо празненство на тялото и духа!“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Предстоят взривни работи по Обхода на Габрово

В петък, 20 септември, от 12.00 до 17.00 часа ще се извършват взривни работи за скален изкоп, част от Обхода на Габрово, информираха от местната общинска администрация.

Сигнали при взривяването са:
Предупредителен – прекъснат вой на сирена с продължителност 1 мин.
Боен – непрекъснат вой на сирена в продължение на 30 секунди.
Отбой – прекъснат вой на сирена в продължение на 30 секунди.

Всички действия се извършват по утвърдени и съгласувани проекти при спазване на изискванията на Правилника за безопасност на труда при взривни работи.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица