Култура, Новини|06.04.2016 9:40

Маратон на четенето се провежда в Габрово

снимка: Община Габрово, Архив

снимка: Община Габрово, Архив

Маратонът на четенето, организиран от Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово продължава и днес с играта „Краят на приказката остава за Вас“. Тя е предназначена за стимулиране на логическо мислене и въображение при децата. Библиотекари от „Детски отдел“ ще посетят в ЦДГ „Мечо Пух“.

8 април

„Какъв искам да стана, когато порасна?“ – четене на стихотворения и гатанки за професии с най-малките деца от първа група на ОДЗ „Дъга“.

12 април

Ученици и учители от ОУ „Ран Босилек“ ще четат откъси от предпочитани книги и автори.

13 април

В парковата алея между централна сграда на библиотеката и Детски отдел – флашмоб с книги, доброволци и библиотекари „Как докато четем – растем!“ – импровизирано четене на откъси от детски, юношески, фентъзи и книги за възрастни.

То започва от входа на „Детски отдел“ с детските книжки и продължава по алеята до стъпалата на  централната  библиотечна сграда, завършвайки с откъси от творчеството на Ран Босилек и Пенчо Славейков.

Ще се илюстрира как човек израства във физически и духовен смисъл, благодарение на книгата и словото.

21 април

„Докоснати от книгата“ – дискусия и представяне на любими книги на ученици и техните преподаватели. Детски отдел на библиотеката.

22 април

Виртуална изложба „Първите български книги“, която е посветена на:

660 г. от Евангелието на цар Иван Александър /Лондонско, Кързоново/ – изключително богато украсен ръкопис с 366 миниатюри (1356)

450  г. от основаването на най-голямата славянска печатница от Яков Крайков във Венеция и излизането на „Часослов“, първата българска книга, издадена в печатницата през 1566 г.

365  г.  от отпечатването на сборника с молитви „Абагар“ от българския книжовник Филип Станиславов – първата българска печатна книга с новобългарски езикови елементи (1651)

210  г.  от издаването на „Кириакодромион, сиреч Неделник“ от Софроний Врачански, с която се налага говоримата реч като език на книжнината (1806)

275 г. от „Стематография“ – първата печатна книга на български език със светско съдържание с автор Христофор Жефарович, публикувана във Виена през октомври 1741 г.

180 г. от написването на „Кодекс на село Габрово“ от Неофит Рилски

Напиши коментар