Култура, Новини|13.02.2019 12:50

Изложба „Дечко Узунов и ученици” в Галерията

снимка: Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово

На 22-ри февруари отбелязваме 120 години от рождението на един от най–значимите автори от българската арт сцена на 20-ти век – Академик Дечко Узунов. По този повод Художествената галерия „Христо Цокев” в Габровоима удоволствието да ви представи изложбата „Дечко Узунов и ученици”.

В експозицията са включени творби, които художникът дарява на габровската галерия през 1978 г. след мащабна самостоятелна изложба. В знак на благодарност той е отличен със знак „Почетен гражданин” през същата година. Творбите са рамкирани през 2017 г. със средства на галерията, което прави възможно представянето им пред публика.

снимка: Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово

Художниците ученици на Дечко Узунов, включени в експозицията са: Александър Поплилов, Владимир Гоев, Георги Баев, Елза Гоева, Калина Тасева, Кирил Матеев, Лиляна Дичева, Магда Абазова, Мара Атанасова, Мария Столарова, Николай Ников – Ничето, Светлин Русев, Стоян Илиев. Повод за гордост за нас като габровци е присъствието на двама творци с габровски корен – Дора Бонева и Драган Немцов.

Ето какво казва преподавателят за своите ученици: „Аз като преподавател никой път не съм искал да наложа моя стил, а винаги съм търсел онова, което младите имат като лично изразяване. Затуй моите бивши студенти станаха изявени в различни стилове.”

Дечко Узунов оставя изключително богато на теми и жанрове художествено наследство, прави специализация в Мюнхен, заедно с други известни български творци и интелектуалци, преподавател в Националната художествена академия и е носител на десетки награди и отличия.

Твори живопис, графика, илюстрация и оформление на книгата, сценография, декоративно-монументална живопис. Работи в жанровете портрет, голо тяло, пейзаж, натюрморт, фигурална композиция с исторически, библейски, митологични и съвременни сюжети.

Завещава ни и редица стенописи в казанлъшката църква „Свети Йоан Предтеча“, във фоайето на Хотел Казанлък като дар за своите съграждани, в карловския Дом на културата, в старозагорската опера, в Народната опера, Народния театър, НДК и Съдебната палата в София.

снимка: Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово

Периодът на специализация в Мюнхен е ключово време за развитието на Дечко Узунов, тъй като по същото време там специализират и живеят и други млади български творци като Елисавета Багряна, Фани Мутафова, Чавдар Мутафов, Николай Лилиев, Константин Щъркелов, Симеон Радев, Светослав Минков и други, които формират приятелското обкръжение на Узунов, а също и стават модели за портретите му.

Художествената галерия „Христо Цокев” може да се похвали с притежанието на един от тези ранни портрети, който е част от представителната експозиция и е завършен през 1924 г. На него е изобразен известният поет и драматург Николай Лилиев.

Малко известен факт е, че Дечко Узунов представя България на олимпийските игри в Берлин през 1936 г. Малцина знаят, че в периода от 1908 до 1948 г. има официални състезания и за архитекти, художници, скулптори и музиканти. Дечко Узунов включва две свои произведения в конкурсите “Композиция” и “Зима в България”.

За него, покойният вече художник и академик Светлин Русев казва „…при него органично е съчетана динамиката на изпълнението със сигурността на пластичната организация, спонтанността на възторга с дълбочината на мисълта и прозренията на сърцето. Изкуството му има много от покоряващата сила на импровизацията, на неповторимостта, съчетана с трайното въздействие на непреходните човешки и пластични стойности.“

Изложбата ще бъде открита на 19 февруари от 17.30 ч. в зала „проф.Минчо Минчев”.на Художествена галерия „Христо Цокев“.


Следете ни и във Фейсбук на:

http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар