Култура, Новини|06.02.2019 14:47

Изложба „Графика“ в ХГ „Христо Цокев“

снимка: ХГ „Христо Цокев“

Изложба графики от фонда на галерията беше открита вчера, 5 февруари в новообособеното изложбено пространство на 1-ви етаж на ХГ „Христо Цокев”.

Представителната извадка включва произведения на изкуството на едни от най-изявените български художници: Пенчо Георгиев, Стоян Венев, Давид Перец, Мария Недкова, Евгени Босяцки, Петър Чуклев, Стоимен Стоилов, акад. Светлин Русев и др.

снимка: ХГ „Христо Цокев“

Експозицията съдържа 27 творби – графики, акварели и рисунки, и се характеризира с богато жанрово съдържание – пейзаж, абстрактни и фигурални композиции. Интерес представлява и едни плакат от Давид Перец.

Любопитството на зрителя провокираме с най-старата графика от фонда на галерията „Бистро” на Пенчо Георгиев от поредицата „Парижки цикъл”, който бележи началото на зрелия период в творчеството на художника.

снимка: ХГ „Христо Цокев“

Пенчо Георгиев специализира в Париж при френския декоратор Пол Лоран и през 1929 г. излага в парижкия Есенен салон, разкривайки един непознат за мнозина Париж според френската критика.

Една от основните теми развита в изложбата показва неизменно присъствие на женският образ в изкуството. Серия женски портрети представя творческата зрялост на авторите, овладяната до съвършенство майсторство на линията, многообразието в пластично отношение.

снимка: ХГ „Христо Цокев“

Кулминация за посетителя е срещата с акварелите „Голо тяло I“ и „Голо тяло II“ на акд. Светлин Русев и творбата „Голо тяло“ от Стоян Венев.

Публиката ще има възможност да се наслади на творби и на габровските графици – Драган Немцов, Божидар Мечев, Божидар Ковачев, Благой Господинов, Десислав Пънчев, Пейчо Тодоров и Бисерка Петрова.

снимка: ХГ „Христо Цокев“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар